ponedeljak, 6. jul 1998.

Ko je zaduzen za nas

Ivica Petrovic

Svake godine ista prica, Beograd ima kakav-takav dzez festival i domace dzezere koje bas u to vreme obuzme napad sindikalne aktivnosti i borbe za ljudska prava.

Nije to, naravno, lose samo po sebi, ali bice da je konfuzija koja je nastala nestankom Komisija, Muzickih Saveta, DZez Komesara i svega ostalog sto je pratilo jedan neuspesni politicki projekat koji, uzgred, jos traje, ali su mu dzezeri nekako u drugom planu pored izuvenog Holbruka i NATO svinga, zbunila ovdasnje dzezere. O nama nema ko da brine, vape oni, a tamo nas guraju u neku groznu bastu da, od sramote, oko ponoci zabavljamo publiku. Ili domaci muzicari misle da je Majls Dejvis odmah nakon prvih duvanja u trubu odvucen u Medison skver garden i uguran u crveni "ferari". Niko, bogami, da se seti poprilicnog broja dzezera koji su svoje karijere zapoceli ulicnim sviranjem, a takvima je, verujemo, basta Centra "Sava" nesto poput terase Hiltona u Akapulku.

Dobro, moze neko da bude uvredjen sto se onaj Mekoj Tajner siri po onolikoj sceni, k'o da nema mesta i za nase da dunu po koji put, ali cemu onda rad, trziste i polozaj na njemu. Jel' pomenuti Mekoj godinama ziveo na sendvicima da bi mu neki tamo lokalni tamburas ukrao sou; da li bi nemacki jodleri trebalo da protestuju sto oni moraju da se guraju po pivnicama sa debelim nemackim trgovcima dok se oni Stounsi sire po njihovom olimpijskom stadionu izgradjenom od samodoprinosa?

Bice da je duh Velikog tate i Velike mame ovde pustio mnogo dublje korene nego sto smo i pretpostavljali. Uostalom, bilo bi interesantno videti za koliki novac i gde bi nasi uvredjeni dzezeri svirali u inostranstvu, a da ne pominjemo da je jedan od razloga njihovog besa i prilicno neznanje; verujem da bi svi revolucionari zanemeli kada bi znali prave, relativno skromne honorare onih koje srecu na svakoj drugoj stranici Down Beata. S druge strane, nepoznato je da je neko Centar "Sava" delegirao za pokrovitelja i zastitnika domaceg dzeza, i vrlo je tesko ustanoviti zasto se to od njih uopste ocekuje. Kao i svaka komercijalna manifestacija, tako i ova, podleze nekakvim zakonitostima koje ne moraju uvek da budu u direktnoj vezi sa necijim misljenjem o sopstvenoj vrednosti. Ono sto je sigurno to je da se domaci dzez brani sa malo vise rada, ideja, kreativnih preispitivanja, pracenja svetskih trendova i, nije nevazno, malo agresivnijim marketinskim pristupom a on podrazumeva da se svet ne zavrsava u Velikoj sali Centra "Sava". Jer, ako to postave kao krajnji cilj onda je i basta premija. Uostalom, tamo su svirali i Tap 011 pa ih to nije automatski napravilo planetarnim zvezdama ili velikim dzezerima.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /