ponedeljak, 6. jul 1998.

RASPRAVA U POTKOMITETU ZA EVROPSKE POSLOVE KOMITETA ZA SPOLJNE POSLOVE AMERICKOG SENATA (6)

Rugova je ozbiljno oslabljen

Oslobodilacka vojska Kosova misli da ce jos vise nasilja dovesti do zapadne vojne akcije protiv Srbije. Nazalost, ima izvestaja da oni napadaju srpske civile, da ih teraju van Kosova. Ukoliko je to tacno, trebalo bi da se nadju na listi terorista, kaze Morton Abramovic

Morton Aramovic: Mozemo da damo do znanja g. Milosevicu da cemo - ukoliko nije spreman da smesta zaustavi nasilje i sprovede momentalnu politicku promenu na Kosovu - uciniti sve da ga srusimo, ukljucujuci tu i pruzanje podrske OVK.

Cetvrto, ovde postoji i jedan slab adut, a to je stabilnost Milosevicevog rezima. On svoju ionako siromasnu zemlju vodi u slepu ulicu sa Kosovom. Ima mini pobunu u Crnoj Gori, a cak i Madjari u Vojvodini postaju nemirni zbog rata na Kosovu i zato sto gledaju kako u taj rat odlaze njihovi sinovi.

Neki analiticari smatraju da je oslabio i njegov oslonac na one koji su mu odani. Moral u vojsci - a vojska je u kosovskom ratu do sada bila drzana po strani - po svim procenama je slab. Malo ih je u Srbiji koji bi zazalili zbog njegovog odlaska, ali bi to ocigledno izazvalo razne nesigurnosti, za Kosovo, Bosnu i druga balkanska pitanja.

Strane u ovom sporu ne mogu da rese problem same. Zapad ce morati na neki nacin da bude umesan u duzem predstojecem periodu, ukoliko zelite da odrzite mir u tom delu sveta

Strane u ovom sporu ne mogu da rese problem same. Zapad ce morati na neki nacin da bude umesan u duzem predstojecem periodu, ukoliko zelite da odrzite mir u tom delu sveta.

Dozvolite mi sada da sazeto iznesem, po mom misljenju, glavne elemente u sadasnjoj situaciji. Prvo, nasilje je izbilo zato sto do promene polozaja Albanaca na Kosovu nije doslo, posle mnogo godina njihove nenasilne politike. Rekli smo im da budu mirni i da cemo popraviti stanje, ali se nista nije dogodilo.

Mnogi Albanci su stekli uverenje da ce samo nasilje doneti ozbiljnu pomoc Zapada. To nasilje se nastavlja i ja bih rekao da ce ono verovatno eskalirati. Ne u bosanskim razmerama, u bliskoj buducnosti verovatno nece biti tako, buduci da kosovski Albanci imaju malo teskog naoruzanja, vojnickog iskustva i organizacije. Neki veruju da je procena o tri stotine stradalih neodgovarajuca, drugi misle da je preterana. Ne znam. Posto su unistili albanska sela duz kosovsko-albanske granice, Srbi su se sada izgleda usredsredili na to da zatvore granicu i zaustave izbeglice. Oni strahuju da ce veci broj izbeglica izazvati... da ce jedino to izazvati zapadni vojni odgovor.

Za sada - ovo je veoma vazno - za sada se borbe nisu prosirile na naseljene oblasti Kosova koje se granice sa Makedonijom. To bi moglo da se desi. To bi moglo da se desi uskoro i moglo bi da izazove humanitarnu krizu i veliki problem za Makedoniju ukoliko dodje do priliva izbeglica.

Zapad moze da oznaci OVK kao teroriste, zatvori granicu - da pomogne da se za njih zatvori granica sa Albanijom - i da istovremeno insistira da Milosevic proprati ove korake obustavom borbi, momentalnom politickom promenom na Kosovu i ozbiljnim politickim pregovorima sa Albancima. Mnogi veruju da politika SAD ide u tom smeru

Pre godinu dana, malo ko je znao za Oslobodilacku vojsku Kosova, za OVK. Ona sada ima svoj sajt na Internetu, a ovogodisnji nasilni srpski napadi na oblasti koje drzi OVK dosta su doprineli stvaranju podrske za OVK, na Kosovu i u inostranstvu. Vodjstvo g. Rugove je ozbiljno, mozda i fatalno oslabljeno.

Albanci se sve vise okupljaju oko barjaka OVK i mnogi na Kosovu sada otvoreno demonstiraju, vicuci "uceka", sto je albanska nacionalisticka parola. Neki Albanci traze osvetu protiv Srba, nakon tolikih godina srpske vladavine. OVK efikasno kontrolise veliko podrucje Kosova. Mi i dalje znamo malo o njima, o njihovoj velicini, sposobnosti, liderima i organizaciji. OVK verovatno misli da ce jos vise nasilja dovesti do zapadne vojne akcije protiv Srbije. Nazalost, ima izvestaja da oni sada napadaju civile, srpske civile, i da ih teraju van Kosova. Ukoliko je to tacno, trebalo bi da se nadju na listi terorista.

Tokom proteklih pet meseci, zapadna diplomatija nije zaustavila nasilje i nije dovela ni do kakve politicke promene na Kosovu. Srbija moze da nastavi da vlada na Kosovu samo ako pojaca represiju, ako dovede veliki broj Srba na Kosovo ili istera veliki broj Albanaca sa Kosova. Kosovskim Albancima je dosta srpske vlasti i malo je verovatno da ce dopustiti da Beograd jos dugo vlada nad njima. Da li to znaci nezavisnost, ostaje da se vidi. U svakom slucaju, status kvo je krajnje neprihvatljiv.

Pitanje sada glasi da li situacija moze biti promenjena, bez daljeg nasilja, koje izmice kontroli i radikalizuje sve Albance, ukljucujuci i one u Makedoniji. Napredak ka zaustavljanju nasilja na Kosovu trazi, po mom misljenju, najmanje dve stvari. Prvo, da Srbi momentalno prekinu sa svojim vojnim pohodom.

Ali, to mora da ide zajedno sa drugim: konkretnom ponudom i hitnim sprovodjenjem ozbiljne politicke promene na Kosovu. Dakle, kako da postignemo te dve stvari? A one ce mozda biti i nedovoljne... Slede, po mom misljenju, neke opcije.

Zapad moze da oznaci OVK kao teroriste, zatvori granicu - da pomogne da se za njih zatvori granica sa Albanijom - i da istovremeno insistira da Milosevic proprati ove korake obustavom borbi, momentalnom politickom promenom na Kosovu i ozbiljnim politickim pregovorima sa Albancima. Mnogi veruju da politika SAD ide u tom smeru.

Drugo, mozemo da rizikujemo i da se nadamo da borbe nece eskalirati suvise, da ce to biti rat niskog intenziteta par godina, i da cekamo da g. Milosevic padne, cime ce odnos snaga biti promenjen.

Vise ne postoji jednostavan odgovor, ukoliko ga je ikad i bilo. Situacija postaje sve gora i gora. U stvari, ni Zapad ni Milosevic ne znaju sta da cine. Culi ste moje recepte. To je najbolje sto mogu da pruzim.

(Nastavlja se)

Bez sile i pored retorike

Treca alternativa je da zapretimo g. Milosevicu da cemo mu unistiti najveci deo vojnog establismenta, ukoliko ne zaustavi vojni pohod i smesta ne ponudi pravu politicku promenu na Kosovu. Iskreno receno, tesko je izbeci zakljucak da NATO, bez obzira na ostru retoriku, okleva da upotrebi silu. Ja mislim da oni nece upotrebiti silu, osim ukoliko ne dodje do toga jos vise izbeglica dolazi sa Kosovo, posebno u pravcu Makedonije.

Cetvrto - ne zelimo da upotrebimo silu. Mozemo jasno da damo do znanja g. Milosevicu da cemo, ukoliko on nije spreman da smesta zaustavi nasilje i sprovede brzu i ozbiljnu, momentalnu politicku promenu na Kosovu, da cemo uciniti sve da ga srusimo, ukljucujuci tu i pruzanje podrske OVK. Ocigledno, ukoliko on pristane, moracemo da izvrsimo pritisak na Albance da prestanu sa nasiljem.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /