ponedeljak, 6. jul 1998.

TRGOVCI VISE NE POSTUJU ODLUKE RESORNOG MINISTARSTVA

Meso poskupelo za tridesetak odsto

Cene mesa, ovih dana u trgovinama vise su za tridesetak odsto. Gotovo sve klanice, sem nekoliko manjih, korigovale su cene medjusobno se dogovarajuci van Zajednice za stocarstvo i nezavisno od toga sto im Ministarstvo za trgovinu nije odobrilo poskupljenje. Po visim cenama od odobrenih svoje proizvode, ne samo u privatnim trgovinama, vec i u velikim drustvenim trgovackim kucama "C-marketu", "Pekabeti" i "Jabuci" prodaju "Neoplanta", "Karneks",""Srem" - Sid, "Topola", "Juhor" i drugi.

U "C-marketu", kilogram svinjskog buta bez kosti staje 51,47 dinara, dok u "Pekabeti" kosta 46,37 dinara. Kilogram junetine bez kostiju kosta od 49 do pedeset i nekoliko dinara, zavisno od trgovine koja ga prodaje. Kilogram pecenice u "C-marketu" umesto 63 staje 84 dinara. Nove cene vaze i za suhomesnate proizvode pa je kilogram cajne i u "C-marketu" i u "Pekabeti" 77,74 dinara, sunka u crevu u "C- marketu" je 83,81 dinar, kulen u istoj trgovini - 94,20 a pileca salama 52,21 dinar po kilogramu.

Nikola Macura, sef marketinga i razvoja u "C-marketu" kaze da ove nove cene nisu formirali trgovci vec klanicari. "Te cene odavno vaze u privatnim trgovinama. Mi nismo imali mesa u ponudi zbog toga sto neko vreme nismo hteli da prihvatimo vise cene. Kad smo shvatili da je ovo jedini nacin da se snabdemo ovim proizvodom, prihvatili smo poskupljenje. Ako inspekcija kontrolise, neka to cini u klanicama jer su one formirale cene, a ne mi", kaze Macura.

Zoran Krasic, ministar za trgovinu istice da Ministarstvo nije odobrilo korekciju cena i da inspekcija uobicajeno radi u kontroli i daje naloge da se neodobrene cene vrate na zvanicni nivo. Tokom ove nedelje, proizvodjaci ce imati sastanak u Ministarstvu trgovine na kome ce ponuditi svoje kalkulacije. NJih ce, kaze Krasic razmotriti i Vlada Srbije i doneti konacnu odluku o tome da li ce se i koliko povecati.

S. J.

Marze nivelisu cene

Interesantno je da gotovo sve trgovine, bez obzira na to sto je visina marzi za osnovne prehrambene proizvode pa i za meso propisana, razlicite cene proizvodjaca izjednacavaju. Time se ne postuju propisi o marzama i anulira se konkurencija medju proizvodjacima.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /