ponedeljak, 6. jul 1998.

Fudbal

MEKSICKI SUDIJA REKORDER SVIH MONDIJALA

Karter podelio sest “crvendaca"

Pariz. - Meksicki sudija Arturo Brizio Karter postavio je rekord u deljenju crvenih kartona, kada je u cetvrtfinalu Mondijala iskljucio Holandjanina Artura Numana i Argentinca Arijela Ortegu.

“Karter je pokazao sedam crvenih kartona na sest utakmica Svetskog prvenstva koje je vodio", izjavio je portparol FIFA Kejt Kuper, odajuci Meksikancu priznanje na deljenju fudbalske pravde.

Tako je Karter potukao rekord Francuza Zoel Kinjua koji je vodio osam utakmica na sampionatima sveta i iskljucio pet igraca. Kinju i dalje vodi u brzini vadjenja crvenog kartona, jer je 1986. godine iskljucio Urugvajca Hose Batistu posle samo 55 sekundi igre u utakmici prvog kruga sa Skotskom.

Brizio Karter je debitovao na mundijalima 1994. godine u utakmici u kojoj su u Cikagu Nemacka i Bolivija otvorili takmicenje. Tada je iskljucio Bolivijca Marka Eceveriju samo cetiri minuta posto je usao u igru u drugom poluvremenu. U sledecem mecu u San Francisku pokazao je crveni karton Rigobertu Songu iz Kolumbije posle 63 minuta igre protiv Brazila. Songo je tada imao samo 17 godina i najmladji je igrac koji je ikada iskljucen na Svetskom kupu.

U SAD je ostvario het-trik posto je Italijana Djanfranka Zolu poslao u svlacionicu u 76. minutu igre protiv Nigerije. Zola, koji je tog dana slavio 28. rodjendan, proveo je na terenu samo 12 minuta. Brizio Karter je “crvenu seriju" nastavio u Francuskoj. U duelu domacina sa Saudijskom Arabijom prvo je poslao u svlacionicu asa “trikolora" Zinedina Zidana zbog udaranja protivnika bez lopte, a slicna sudbina nesto kasnije je zadesila i Mohameda al-Kilavija.

Ortegi tri meca

Disciplinska komisija FIFA kaznila je sa tri utakmice neigranja Ariela Ortegu, Argentinca koji je iskljucen u mecu sa Holandijom. Nemac Kristian Verns, iskljucen protiv Hrvatske, zaradio je dve utakmice a Holandjanin Artur Numan jednu i nece igrati protiv Brazila. Ni Brazilci nece biti kompletni jer Kafu pauzira zbog dva zuta kartona, umesto njega u tim ulazi Ze Roberto.

CETVRTFINALE: ARGENTINA - HOLANDIJA 1:2 (1:1)

Remek-delo Denisa Bergkampa

Stadion: Veledrom u Marselju. Gledalaca : 60 000. Sudija: Karter (Meksiko). Strelci: Klajvert u 13. i Bergamp u 88. minutu za Holandiju, Lopez u 18. za Argentinu. Zuti kartoni: Stam, Numan (Holandija), Sensini, Camot (Argentina). Crveni kartoni: Numan (Holandija), Ortega (Argentina).

ARGENTINA: Roa, Zaneti, Ajala, Sensini, Camot, Simeone, Almeida (Pineda), Veron, Ortega, Batistuta, Lopez.

HOLANDIJA: Van der Sar, Rajzinger, Stamp, Frank de Bur, Numan, Roland de Bur (Overmars), Jonk, Koku, Bergkamp, Klajvert.

Holandjani su obezbedili polufinale preko Argentine. Pobedili su dvostrukog svetskog prvaka i jednog od favorita na Mondijalu u Francuskoj - 2:1 (1:1) golom Denisa Bergkampa, koji je pogodio i mrezu naseg Ivice Kralja u osmini finala. Velemajstor Bergkamp savladao je golmana Karlosa Rou u samom finisu meca, a bio je u glavnoj ulozi i kod prvog gola. Vesto je doturio loptu Klajvertu da ovaj i da je hteo nije mogao da promasi. Pobednicki gol bio je mat u dva poteza. Frank de Bur je “teledirigovano" poslao loptu u sesnaesterac Argentinaca. Bergkamp je prevario Ajalu i iznenadio nemocnog golmana “gaucosa". Karlos Roa stajao je na sredini gola, lopta je uletela u njegov desni ugao i solidni golman Argentinaca ni u kom slucaju nije mogao da zaustavi precizan sut.

Pre toga sve je govorilo da ce Argentinci “osvetiti plave" (potajna zelja nasih ljubitelja fudbala). Lopez je na vreme izjednacio (“lale" su prednost drzale samo pet minuta), petnaest minuta pre kraja iskljucen je Holandjanin Numan i vecina na stadionu predvidjala je uspeh brojcano jacih Argentinaca. U finisu zivce je izgubio Ortega, nepotrebno je posle faula glavom udario golmana Edvina van der Sara, pa je i on morao u svlacionicu.

Nepromisljeni potez kao da je stavio kamen oko vrata argentinskih fudbalera. Brzo se pokazalo da ce ih taj “kamen" odvuci u ponor.

SVE(T) JE MONDIJAL

I strah ima cenu

Branko Mesirevic

Svetsko prvenstvo je veliko trziste igraca, posebno onih koji ovu priliku iskoriste da pokazu svoje najbolje osobine. Ne radi se samo o povoljnim transferima, vec i o popularnosti koja se vrlo dobro plasira izvan terena. U engleskoj stampi analiziraju se pozitivni efekti nekih fudbalera, i pored eliminacije njihove reprezentacije. Tako jedan specijalista za marketing ocenjuje da je mladi Majkl Oven, strelac fantasticnog gola protiv Argentine, idealan za reklamne kampanje: “On je simpatican, ljubazan, veran svojoj devojci i iznad svega odlican igrac". Isti strucnjak sada drugacije ocenjuje “akcije" Dejvida Bekama, koji je iskljucen na utakmici osmine finala, sto je u mnogome uticalo na eliminaciju Engleza. Neki sponzori mozda ce se zamisliti nad internacionalnom karijerom ovog igraca. A moguce je da neke privuce upravo njegov imidz nestasnog decka, jer sve se moze iskoristiti.

Trenutno, vrednost Bekama se procenjuje na 13,4 miliona dolara, dok Oven vredi samo 2,9 miliona. Medjutim, skala se pomera posle prvenstva i vec se zna da ce jednom od otkrovenja Mundijala cena znatno skociti.

A kad smo vec kod cena, evo kako stoje stvari sa novcem FIFA koji ona daje nacionalnim fudbalskim federacijama, u zavisnosti od konacnog plasmana na Svetskom prvenstvu. Finalistima pripada po 28 miliona francuskih faranaka. Naime, tarifa je vrlo jednostavna: za svaki mec svaka reprezentacija dobija po cetiri miliona franaka ili milion i 300.000 nemackih maraka. To znaci da je samo ucesce u prvom krugu vredno oko cetiri miliona maraka.

Jugoslovenskoj fudbalskoj federaciji pripada preko pet miliona maraka, i ona s tim novcem, kao i svaka druga, moze da radi sta zeli. Jer, pravilnikom FIFA nije predvidjena nikakva obaveza prema igracima, niti bilo kakav oblik raspodele.

Sada se jos jasnije vidi cena “kukavicluka" na utakmici protiv Holandije i jeftine kalkulacije protiv SAD: Ona se ogleda kako u novcu za fudbalski savez, tako i u rejtingu pojedinih igraca, i naseg fudbala uopste.

A oni koji su imali srca, slavili su ovih noci po Francuskoj plasman svojih ekipa u polufinale. Iako nije uspela brazilska festa na stadionu “Park princeva" to nije umanjilo radost njihovih navijaca. Parizani su se okupili na Sanzelizeu, dok su Hrvati slavili kod kafica “Torcida", blizu njihove crkve u Ulici Banjole.

Kao i Holandjanima, svima se isplatila sportska hrabrost, koju je onda pratila i sportska sreca. A odatle do nacionalnog dostignuca nije daleko.

HRVATSKA-NEMACKA 3:0 (1:0)

"Panceri" jos dobro prosli

Vladimir Stankovic
izvestac "Nase Borbe"

Stadion: Zerlan u Lionu. Gledalaca: 40.000. Sudija: Pedersen (Norveska). Strelci: Jarni u 45, Vlaovic u 81, Suker u 86. za Hrvatsku. Zuti kartoni: Stanic, Simic, Suker (Hrvatska), Hanrih, Ternat (Nemacka). Crveni karton: Verns (Nemacka).

HRVATSKA: Ladic, Simic, Jarni, Stimac, Bilic, Soldo, Stanic, Asanovic, Boban, Vlaovic (Maric), Suker.

NEMACKA: Kepke, Mateus, Koler, Verns, Hanrih, Haman (Marsal), Jerenis, Tarnat, Hesler (Kirsten), Klinsman, Birof.

Hrvatska je pobedila Nemacku - 3:0 (1:0) i plasirala se u polufinale. Debitant na Svetskom prvenstvu ocitao je lekciju trostrukom svetskom prvaku i pokazao favoritu ono sto su propustili Jugoslavija i Meksiko. Snaga, upornost, visok moral i uloga favorita, ovog puta nisu bili dovoljni protiv tehnike, vestine i bolje taktike.

Miroslav Blazevic je trazio strpljenje, njegovi igraci nisu srljali, niti su dopustali Nemcima da ih prevare iznenadnim udarom. Bilic se sjajno nosio sa opasnim Birofom, Stanic jer pomagao Sukeru u napadu, ali je kao na motoru brzo stizao i u pozadinu i cesto bio velika ispomoc odbrani.

"Nepogresivi" Nemci prvu veliku gresku napravili su u 42. minutu. Pustili su da Suker dodje u poziciju da "preskoci" samo Vernsa i krene ka golu. Nemac je u ocajanju uradio jedino sto je mogao - oborio je hrvatskog centarfora i opravdano dobio crveni karton. Brzo je stigla i kazna. Robert Jarni je iskoristio poslednji napad u prvom poluvremenu i tacnim udarcem sa 18 metara pogodio levi ugao golmana Kepkea.

U nastavku Hrvati su izdrzali dosta jurisa nemackih reprezentativaca. Istakao se golman Drazen Ladic, dobar posao obavili su Boban, Asanovic i Stimac. Opasne kontre nagovestavale su konacni ishod. Prvo su pripretili Boban i Suker, pa Vlaovic. Ovaj poslednji je devet minuta pre kraja konacno iskoristio kontranapad i pogodio mrezu - 2:0. Preostalo vreme bilo je kratko za "cudo", ali i za devet minuta Nemci su mogli da dozive pravu katastrofu. Srljali su prema Ladicu i dopustali da vec vidjeni pobednik pravi sansu za sansom. Gol je dao Suker u 86. minutu, promasivali su - svi ostal. 3:0 puna kapa za Nemce.

HRVATI U EUFORIJI, NEMCI OPTUZUJU SUDIJU

Najsladje - protiv prijatelja

“Nista sladje nego pobediti prijatelja", iskreno je posle meca Nemacka-Hrvatska (0-3) u subotu uvece u Lionu rekao Miroslav Blazevic, selektor Hrvatske. Doduse, on je govorio sa svog aspekta dok, razumljivo, “pobedjeni prijatelj" nije bio nimalo odusevljen. Iz nemackog tabora stigle su teske optuzbe na racun norveskog sudije Pedersena koga je Jirgen Koler optuzio za “flagrantnu kradju" tvrdeci da je iskljucenje Vernsa bilo neopravdano dok je Lotar Mateus izjavio da sudija “ne moze imati mirnu savest jer je bio pod stalnim uticajem Sukera". Nemacki selektor Berti Fogts upozoravao je svoje igrace pre meca da “ne nasedaju na provokacije Hrvata", ali je Kristian Verns zavrsio mec u 40.minutu posle vise neopreznog nego namerno grubog starta nad Sukerom. Ipak, crveni karton je opravdano pokazan.

Utakmica u Lionu imala je predistoriju u podsecanju na prvo takmicarsko odmeravanje snaga Nemacke i Hrvatske, pre dve godine na EP u Engleskoj. Tada je (neopravdano) bio iskljucen Igor Stimac sto je Nemcima olaksalo put ka pobedi, ali su Hrvati bili prilicno ljuti i zeljni revansa. Osim toga, dodatno ih je motivisao Berti Fogts izjavama u stilu da je rec o duelu “Davida i Golijata".

- U njegovim recima nije bilo fer-pleja, ali je postigao-sto se nas tice-suprotan efekat i ja mu zahvaljujem sto nas je jos vise motivisao. Svi znaju sta se pre dve godine desavalo u Mancesteru, sada je istorija malo pravednija - rekao je Davor Suker, jedan od junaka meca. Verns je bio iskljucen zbog faula nad njim, dao je treci gol i imao jos nekoliko sansi, bio je stalno aktivan tako da je Rajmon Domenek, pomocnik Eme Zakea koji je u Lionu “spijunirao" rivala Francuske u polufinalu, istakao da je “Davor prototip modernog napadaca".

Berti Fogts je neslavno obelezio 100. utakmicu na klupi nemacke reprezentacije jer je Nem,acka dozivela najtezi poraz na svetskim sampionatima u poslednjih 40 godina. Sa tri gola razlike poslednji put je porazena 1958. u Svedskoj od Francuske (6:3) u utakmici za trece mesto. Najtezi poraz je onaj iz 1954. u Svajcarskoj kada je Madjarska u grupi pobedila Nemce sa 8:3 ali su se ovi revansirali u finalu sa 3:2. Nemacki selektor je posle meca rekao da je njegov tim odigrao “najbolji mec na Mondijalu" ali da je iskljucenje Vernsa bilo “nenadoknadiv gubitak".

Sa svoje strane, Ciro Blazevic je iskreno priznao da se on, igraci i cela Hrvatska “nalaze u euforiji":

- Zaista sam presrecan .Nikada ni jedna selekcija Hrvatske nije napravila ovo sto smo mi uspeli. Zelim da cestitam Nemcima na sportskom drzanju....Tacno je da nam je iskljucenje Vernsa pomoglo, ali zasluge su nase, iskljucivo nase. Sada se treba oporaviti i odigrati protiv sjajne Francuske najbolje sto mozemo. Za nas ce dodatni motiv biti igranje na najlepsem stadionu na svetu.

Jarni: “Slavicemo tek u Zagrebu"

Robert Jarni je svojim golom u poslednjem minutu prvog poluvremena otvorio put ka pobedi. Kada smo ga juce u podne pronasli, jos uvek u Lionu pred polazak za stalnu bazu Vitel, pitali smo ga da li mu je ovo najdrazi gol u reprezentaciji. Iznenadio nas je odgovorom:

- Naravno da jeste zato sto je-prvi. A bio bi i da nije...

Kako ste proslavili pobedu?

- Nije bilo nekog posebno velikog slavlja, nije jos vreme za opustanje. Slavicemo u Zagrebu, sada treba probati da se izvuce sto vise.

Pomisljate li na finale ?

- A ko ne bi pomisljao ? Na korak smo, deli nas samo jedna utakmica u kojoj mi nemamo sta da izgubimo. Svi ce tipovati na Francuze, na njima ce biti sav pritisak, sva odgocvornost. U tome je nasa sansa. Mozda je mozemo iskoristiti.

Prosinecki: “Stari nesporazumi"

Robert Prosinecki nije igrao dve poslednje utakmice, ali ne zeli u casu velikog slavlja hrvatskog fudbala da od toga pravi bilo kakav problem:

-On (selektor) i ja odavno imamo neke nase probleme, ali oni u ovom casu zaista nisu bitni. Naravno da bi bio srecniji da sam igrao, ali i ovako se mnogo radujem. Napravili smo veliku stvar. Debitanti pa do polufinala.A mozda stignemo i dalje, sto da ne - rekao nam je juce Prosinecki.

FRANCUZI CEKALI NEMCE, DOBILI HRVATSKU

Revans - neki drugi put

Posle ulaska u polufinale, sto je u petak popodne i uvece na ulice Pariza izvelo na desetine hiljada ljudi koji su do zore proslavljali uspeh (jedan malo veseliji vozac kome je u krvi nadjeno 1,53 promila alkohola zbog cega mu je oduzeta dozvola zvao je agenciju “Frans Pres" i zamolio je da “obavesti" saobracajnu policiju da je Francuska “danas usla u polufinale svetskog sampionata"), Francuzi su za rivala ocekivali Nemacku. Atmosfera “velikog revansa" za “nepravedni poraz" u Sevilji 1982. kada su Nemci u produzetku nadoknadili 1:3 i prosli penalima i kada je nemacki golman Sumaher tesko povredio francuskog beka Batistona, vec je pocela da se podgreva ali ce umesto te utakmice sada morati da misle o Hrvatima sa kojima nikada nisu igrali. Jucerasnji “L'ekip" je , uz veliki izvestaj iz Liona, vec predstavio Hrvatsku sa svim fudbalsko-geografskim obelezjima. Francuski sportski dnevnik naslovio je izvestaj sa “Formidable Croatie" (“Sjajna Hrvatska") a najbolje ocenjeni igraci su golman Ladic (8), Stanic (7,5), Bilic, Stimac i Jarni (7), Simic, Soldo, Suker, Vlaovic i Asanovic dobili su 6,5 dok je najslabije ocenjeni igrac Boban (6). Kod Nemaca je bilo i 3,5 (Klinsman), cetvorku su dobili Hajnrih i Hesler dok je najbolje ocenjen veteran Mateus (6).

Eme Zake, francuski selektor, kaze da je rezultat samo “polu-iznenadjenje" posto je on odavno upozoravao “na snagu hrvatskog tima". On kaze da ce Francuska morati da “igra 100 odsto ako zeli da udje u finale". Cinjenica je da je iskljucenje Vernsa poremetilo odnos snaga i olaksalo posao Hrvatima, ali je isto tako tacno da se Nemacka dovoljno provlacila na ovom sampionatu i da je kad-tad morala da pukne. Hrvatska se dobro branila, imala je raspolozenog Ladica na golu, a kada su Nemci krenuli u napad ostalo je mnogo prostora za kontre. Jarni sa leve i Vlaovic sa desne strane golovima-blizancima “izbusili" su Kepkea a Suker je solo- akcijom stavio tacku na “i". Bio je to njegov 34. gol u 41. utakmici za Hrvatsku i vec cetvrti na Mondijalu. Vijeri i Batustituta, koji su dali po pet, otisli su kuci, Suker ima jos dve garantovane utakmice i sansu da mozda bude i prvi strelac sampionata sveta.

JUNAK DANA: DAVOR SUKER

“Fudbal mi je sve vratio"

Davora Sukera smo pronasli u Vitelu, posle mnogo pokusaja probili smo se do njegovog “mobilnog" koji je “prokljucao" od poziva:

-Ceo dan pricam, zovu ljudi, cestitaju, bodre nas da idemo jos dalje...Neka, nije mi tesko sto ne ispustam telefon iz ruku, ovo je jedan od najlepsih trenutaka u mojoj karijeri. Subota je bila jedan od onih dana kada fudbal sve vraca. Mnogo puta mi je ponesto uzeo, ali kad ovako vrati-sve mu je “oprosteno".

Kako se osecas ?

- Ponosno i zadovoljno. Kad pogledamo s kim smo u drustvu u polufinalu, onda moramo biti prezadovoljni. Sjajno smo iskoristili sansu koja nam se ukazala. Ko je sve otisao kuci a mi ostali da sa Brazilom, Francuskom i Nizozemskom odlucimo ko ce biti prvak sveta. Uz sedmu titulu prvaka Evrope Real Madrida ovo je najlepse sto sam u fudbalu doziveo.

Nemci se zale na sudjenje.

- Kad je dotle doslo, onda je to samo kompliment vise za nas. Sta mi “mali" da kazemo kad se zali jedna “velika" Nemacka ? NJihove izjave samo nas jos vise motivisu za polufinale.

Sta mozete u polufinalu?

- Nista vise nije obavezno, igracemo rastereceni. Francuska je favorit, ali neka nas ne potcenjuje.

Posle relativno slabe sezone u Realu ovo je reafiramcija Davora Sukera. Sada ponude pljuste?

- Rekao sam da cu na sampionatu sveta postici nekoliko golova i ispunio sam. Reako sam i da zelim da ostanem u Realu i ispunicu. Ne idem nigde iz Madrida .

Da li si se cuo sa Mijatovicem?

- Jos nisam, spavao sam do podne. Cucemo se tokom popodneva.

V. S.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /