ponedeljak, 6. jul 1998.

IBER VEDRIN, SEF FRANCUSKE DIPLOMATIJE

Specijalni status pravo resenje za Kosovo

Madrid, Beta. - Sef francuske diplomatije Iber Vedrin ponovo se zalozio za davanje Kosovu “specijalnog statusa autonomije" i odbacio kao neprihvatljivo kako “postojece stanje, tako i nezavisnost jer bi ono destabilizovalo region".

U intervjuu spanskom listu “Pais", Vedrin je podsetio da su on i njegov nemacki kolega Klaus Kinkel takav predlog za resavanje kosovske krize predlozili jos 19. novembra prosle godine, prilikom susreta s predsednikom SR Jugoslavije Slobodanom Milosevicem. Francuski ministar je podvukao da je u ovom trenutku “hitnije nego ikad da se obustavi nasilje i obnovi dijalog".

Na pitanje sta ce biti ucinjeno da se “sprece najcrnje slutnje", Vedrin je odgovorio da se “u tom cilju ne iskljucuje nijedan od poteza, pa cak ni oruzana intervencija".

On je objasnio da je Kontakt grupa, “otkako su u februaru pocele srpske operacije, primenila strategiju sve jacih pritisaka ali i podsticaja Beogradu, kao i upozorenja kosovskim Albancima, s ciljem da se privole na pregovore i postizanje politickog resenja". Sef francuske diplomatije je dodao da “to resenje mora pocivati na najvisem stepenu autonomije, kojim se iskljucuje kako neprihvatljivo postojece stanje, tako i nezavisnost koja bi uzdrmala ceo region".

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /