ponedeljak, 6. jul 1998.

JAKUP KRASNICI, PORTPAROL OVK

“OVK nece pod kontrolu Rugove"

Moguce prosirenje sukoba na Makedoniju, izjavio Krasnici u intervjuu nemackom “Spiglu"

Bon, FoNet, Beta. - “Mi zelimo vise od nezavisnosti i nas cilj je ujedinjenje svih Albanaca", izjavio je portparol Oslobodilacke vojske Kosova (OVK) Jakup Krasnici u intervjuu koji danas objavljuje hamburski “Spigl".

Krasnici je upozorio da je za ostvarenje deklarisanog cilja “moguce i prosirenje oruzanog sukoba na Makedoniju, gde je OVK vec aktivna". Ovo je, koliko je poznato, prvi put da se u nemackoj stampi objavljuje intervju s jednim od vodja OVK. Sagovornik “Spigla", medjutim, nije potpuno identifikovan, barem ne u izvodima koje je u subotu emitovala DPA. Nije receno ni gde i kada je intervju napravljen. OVK se nece staviti pod komandu Ibrahima Rugove, politickog lidera kosovskih Albanaca, jer “njegova politika nenasilnog otpora nije donela nista", rekao je Krasnici.

“U ovom trenutku, Rugova nije taj koji odlucuje o Kosovu. To je OVK, jer ona jedina govori jezikom koji srpske vlasti razumeju - jezikom nasilja", dodao je on.

Krasnici je, takodje, izjavio da predstavnik OVK, koji je razgovarao sa americkim izaslanikom za Balkan, nije bio ovlasteni predstavnik OVK. Krasnici smatra da se iza tog susreta krije Rugovin pokusaj da se Amerikancima predstavi borac OVK, koji je njemu lojalan.

Portparol OVK je izjavio da se ta organizacija, u slucaju intervencije NATO na Kosovu, ne bi stavila pod okrilje zapadne vojne alijanse, jer je svesna da “samo ona (OVK) moze garantovati pobedu i slobodu Albanaca". Prema njegovim recima, veliki broj boraca OVK se vec nalazi u okolini Pristine i, upozorava Krasnici, “samo cekaju nas signal za napad".

Uskoro imena politickih predstavnika OVK

Pristina, Beta. - Bivsi visoki funkcioner Demokratskog saveza Kosova a sada borac ilegalne Oslobodilacke vojske Kosova (OVK) Rama Buja najavio je da ce OVK uskoro objaviti imena svojih politickih predstavnika.

On je u “ekskluzivnoj telefonskoj izjavi sa linije fronta" za danasnji pristinski dnevnik na albanskom jeziku “Koha ditore" rekao da se “OVK bori za slobodu" i da je ona “jedini legitimni predstavnik" (albanskog naroda)“. Buja je kritikovao politiku lidera kosovskih Albanaca Ibrahima Rugove i premijera “kosovske vlade" u egzilu Bujara Bukosija “koji su do sada izrazavali sumnju, optuzivali OVK, a sada pokusavaju da je stave pod svoj nadzor".

On je dodao da je “blokada sredstava za oslobodilacku borbu na Kosovu", koju sprovodi Bukosi, “velika greska koja moze imati tragicne razmere". Buja je posle napustanja DSK izabran za clana Predsednistva Albanskog demokratskog pokreta Hidajeta Hisenija koji zastupa radikalniji pristup resavanju kosovskog problema. On je u intervjuu pristinskom listu “javno podneo ostavku na tu fukciju jer je trenutno najvaznije biti vojnik albanskog naroda".

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /