ponedeljak, 6. jul 1998.

ISPRED SAVEZNE SKUPSTINE

Protestni skup roditelja vojnika na Kosovu

Beograd.- Ispred Savezne skupstine u subotu je odrzan jos jedan u nizu antiratnih protesta roditelja vojnika na odsluzenju vojnog roka na teritoriji Kosova i metohije. Stotinak ljudi, sto roditelja, sto aktivista Antiratne kampanje i helsinskog odbora za ljudska prava, jos jeednom je protestvovalo proti sudelovanja dece u “ratnim operacijama" na Kosovu, i potpisalo peticiju za prestanak oruzanih sukoba i uspostavljanje mirotvornih pregovora.

Medju roditeljima, koji protestvuju vec skoro tri nedelje, kolaju razne price o situaciji u kojoj se njihovi sinovi nalaze. Telefonsku vezu, na brojeve koje im je posle prvog protesta dostavila Informativna sluzba Generalstaba, je nemoguce uspostaviti ili se, pak, javi dezurni oficir koji nema nikakve konkretne informacije. Nekakav kontakt nekih roditelja i njihovih vojnika postoji putem pisama koja stizu na volseban nacin. Pominju se upadi u sela i njihovo “oslobadjanje".

- Ova vlast tacno zna kakvim narodom vlada, kaze Spomenka Pejcic, jedan od roditelja, organizatora skupa. “Samo u Beogradu ima tri do pet hiljada mladih voujnika prekomandovanih na Kosovo, a pogledajte koliko je malo roditelja ovde", kaze Pejcic.

Sledece nedelje aktivisti Antiratne kampanje odrzace svoj skup. U subotu 12. jula, takodje, ispred zgrade Savezne skupstine, odrzace se finale tromesecne kampanje protiv rata.

G. M. S.

Potpis za fotku Samo u Beogradu pet hiljada vojnika prekomandovanih na Kosovo: protestni skup roditelja pred Skupstinom SRJ Foto: N. Stojanovic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /