cetvrtak, 9. jul 1998.

BRODOVI NATO UPLOVILI JUCE U ALBANSKU LUKU DRAC

Vesli Klark: Znak zabrinutosti saveznika

Tirana, Beta. - Komandant snaga NATO za Evropu Vesli Klark rekao je juce da je dolazak brodova zapadne vojne alijanse u Albaniju znak zabrinutosti saveznika situacijom na Kosovu i odlucnosti da se ona resi mirnim putem. U albansku luku Drac juce su uplovila cetiri broda iz sastava Mediteranskih pomorskih snaga NATO. “NATO zeli da ucini ono sto moze da ubedi strane u sukobu da taj sukob moraju resiti miroljubivim sredstvima", rekao je Klark na italijanskom ratnom brodu “Espero", jednom od cetiri koja su juce uplovila u Drac.

Klark je upozorio sve aktere kosovskog konflikta da “imaju na umu sposobnosti alijanse" i pozvao ih na “konstruktivni dijalog". On je naglasio da obe strane na Kosovu moraju obustaviti nasilje i kroz dijalog pronaci resenje. “Ovo pokazuje silu kojom NATO raspolaze za reagovanje", rekao je Klark i dodao da se “proucavaju opcije za direktnu primenu tih sposobnosti". On je kazao da uplovljavanje saveznickih bordova u luku Drac predstavlja i znak podrske albanskoj vladi.

O mogucnosti da se za eventualne vojne akcije NATO na Kosovu koriste baze u Albaniji Klark je kazao da “albanska vlada ima veoma bliske odnose sa NATO" i da je “nekoliko opcija u razmatranju". Klark se pre odlaska u Drac, juce pre podne, sastao sa albanskim premijerom Fatosom Nanoom koji ga je upoznao sa pokusajima njegove vlade da se “svi politicki faktori na Kosovu okupe oko Ibrahima Rugove i oforme pregovaracki tim koji bi zastupao kosovske Albance". “Ali, prvo Beograd treba da prestane sa ubijanjem civila i napadima na albanska sela", rekao je Nano. Klark je kazao da kosovski Albanci moraju da shvate da nece biti intervencije NATO bez prethodnog politickog dogovora i prekida vatre.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /