cetvrtak, 9. jul 1998.

DANAS KRECU DIPLOMATSKE PATROLE NA KOSOVU

Posmatraci bez novinara

Jos nije utvrdjena tehnika i metodologija rada diplomatskih patrola, isticu zapadni izvori u Pristini

Pristina, Beta. - Patrole posmatracke misije diplomata akreditovanih u Beogradu danas ce se okupiti u Pristini i krenuti u prvi obilazak Kosova i Metohije, ali novinari nece moci da ih prate na njihovom prvom zadatku. U Americkom informativnom centru u Pristni kazu da “novinari sigurno nece biti sa posmatracima" i da ce “posmatraci ici po svom planu".

Sef americke posmatracke misije, potpukovnik Dzon Filija, stize sutra u Pristinu, gde ce biti smesten. Njegov tim ce imati cetiri clana, a uvecace se kasnije, kada ostali dobiju vize. U Pristinu je stigao i deo ruske desetoclane diplomatske posmatracke misije, koju ce predvoditi politicki savetnik u ambasadi u Beogradu Vladimir Ulasijevic. Zemlje clanice Evropske unije imace 25 posmatraca, koji ce biti rasporedjeni u Pristini, Peci, Kosovskoj Mitrovici i Prizrenu.

Zapadni diplomatski izvori u Pristini kazu da jos nije do detalja utvrdjena tehnika i metodologija rada posmatrackih patrola. Ne zna se, takodje, da li ce posle svakog obilaska sefovi posmatrackih misija davati informacije novinarima ili ce javnost povremeno biti obavestavana. Nije iskljuceno da ce, kako misija odmakne, i novinari povremeno moci da prate diplomete.

U ponedeljak, kada je simbolicno pocela ta misija, sef americke diplomatske misije u Beogradu Ricard Majs rekao je da ce clanovi patrola biti “strucni, obuceni i nenaoruzani ljudi". Njihove marsrute bice mnogo rizicnije od one koju su imali u ponedeljak ambasadori i novinari koji su pratili njihov prvi obilazak Kosova. Tada je, tokom trocasovne misije i predjenih 130 kilometara, diplomatski konvoj isao samo podrucjem pod kontrolom policije, sto je u nekim albanskim krugovima u Pristini ocenjeno kao neuspeh, jer se nije islo tamo gde ilegalna Oslobodilacka vojska Kosova kontrolise teren. Srpske vlasti u Pristini kazu da oni nemaju informacija o ovoj misiji, niti o broju diplomata, kao ni o tome kuda ce se kretati.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /