cetvrtak, 9. jul 1998.

SVETOZAR KRSTIC, CELNIK NOVE DEMOKRATIJE VOJVODINE

Predsednik sa beogradske adrese

Vojvodjanske novodemokrate dobile su novog predsednika, Svetozara Krstica, bivseg potpredsednika republicke vlade i jednog od osnivaca stranke, trenutno nastanjenog u Beogradu.. Izbor nije prosao prostim podizanjem ruku, upravo zbog Krsticeve beogradske adrese, jer su neke njegove stranacke kolege smatrale da nije u redu da neko iz Beograda bude predsednik Nove demokratije Vojvodine.

- To nije dobra praksa i ne zna se kada ce moci sa nama da resava probleme - istakao je pritom prisutnima na izbornoj Skupstini novosadjanin Nicifor Todorovic. Saopstio je da on i sebe smatra dobrim za funkciju predsednika NDV, te da se samo kandidovao kod predsednika stranke Dusana Mihajlovica, no da ta kandidatura nije usla u proceduru i dosla na glasanje, pa je tako Krstic bio jedini kandidat za pokrajinskog sefa stranke.

Primedbu je Svetozar Krstic ocenio kao ozbiljan politicki prigovor, pri cemu je naglasio da ona “stoji i da njegovo prebivaliste jeste u Beogradu, ali da su mu poslovne aktivnosti vezane za Vojvodinu". Svoju predsednicku funkciju orocio je na godinu dana, do redovne izborne skupstine Nove demokratije Vojvodine.

Na skupstini su se cule primedbe na centralu i optuzbe na odnetze poslanicke mandate iz Vojvodine (nijedan kandidat iz pokrajine nije usao u republicku skupstinu), nasta je Vojislav Andric odgovorio da su za to postojali opravdani razlozi. Ali, oni ocito nisu bili za javnost, pa je receno da ce se o tome razgovarati na drugom mestu.

No, i bez toga, nije tesko zakljuciti da je izborom Krstica beogradska centrala presekla primetni blagi zaokret vojvodjanskih novodemokrata ka deklarisano autonomaskim strankama, kao sto je Reformska demokratska stranka Vojvodine, pa i Liga socijaldemokrata Vojvodine.

O dosta jasnom “presecanju", uostalom, dovoljno jasno moze da posvedoci i to da je, na prvoj konferenciji za stampu novosadskih novodemokrata najnovijim kadrovskim resenjem (disciplinovanjem?) izrazeno - “zadovoljstvo".

S. Jakovic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /