cetvrtak, 9. jul 1998.

BRITANSKA STAMPA O SUDJENJU MILANU KOVACEVICU

Rezim ubijao “nesrbe"

Britanska stampa je ovih dana opsirno pisala o sudjenju Milanu Kovacevicu pred haskim tribunalom za ratne zlocine pocinjene u Jugoslaviji. Tako u “Dejli telegrafu" novinar Tim Bucer navodi da je ovo “najozbiljnija optuznica koju Tribunal moze da izda".

“Kovacevic je prvi kome se sudi za genocid i ovo sudjenje ce imati fundamentalne implikacije za slicne slucajeve protiv Radovana Karadzica i ostalih zvanicnika bosanskih Srba... Slucaj ce pazljivo pratiti strucnjaci za medjunarodno pravo zbog jasnih paralela s optuzbom za genocid protiv Karadzica i drugih clanova vodjstva bosanskih Srba koji su jos na slobodi".

“Gardijan" podseca da je upravo u ovom listu prvi put objavljeno da se u logorima Keraterm, Trnopolje i Omarska izvodi planirano “etnicko ciscenje".

“U optuznici stoji da je trima logorima upravljano tako da se bosanski Mulsimani i Hrvati uniste kao nacionalne, etnicke ili verske grupe, tako sto su zatvorenici bili podvrgavani rezimu koji ih je ubijao... Tuzilac Brenda Holis je rekla da je Kovacevic bio clan “kriznog staba" koji je naredio napade na nesrpska sela, hvatanje i zadrzavanje bosanskih Muslimana i Hrvata i obrazovanje zatvorenickih logora...

“Gospodin Kovacevic je imao nameru da pocini genocid", rekla je gospodja Holis. “Citava sela i zaseoci su ocisceni od ne-srba".

Na kraju, posle duze pauze, u engleskoj stampi ponovo se naslo ime nekadasnjeg savetnika Margaret Tacer ser Alfreda Sermana. On je redakciji “Dejli telegrafa" poslao pismo u kojem protestuje zbog poziva na vojnu akciju SAD, Nemacke i njihovih “klijenata" protiv Srbije.

“Na Balkanu, u Trakiji i Anadoliji u ovom veku izvrseni su mnogi zlocini", pise Serman. “Vecinu njih podstakle su velike sile. Medjutim, jedini narodi nad kojima je izvrsen stvarni genocid, tako da je masovnim ubistvima i etnickim ciscenjem smanjen njihov broj i ogranicen tradicionalni zivotni prostor, jesu Srbi, Grci i Jermeni.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /