cetvrtak, 9. jul 1998.

VLADA REPUBLIKE SRBIJE IMENOVALA CLANOVE UPRAVNIH I NADZORNIH ODBORA U DRZAVI

Mocna upravljacka i kontrolna posada

Na spisku vladinog tima nalaze se imena aktuelnih i bivsih politicara, aktivnih i profesora u penziji, dobrih i “vecitih" studenata iz ovog “kruga" naimenovanja izuzete jedino visokoskolske ustanove u Pristini

Vlada Republike Srbije imenovala je clanove upravnih i nadzornih odbora na svim univerzitetima i fakultetima, osim u Pristini. Na nekim akademskim ustanovama odrzane su i konstitutivne sednice i “pale prave odluke". Medju ljudima koji ce upravljati i kontrolisati akademske ustanove ima politicara, aktivnih i profesora univerziteta u penziji, nastavnika i direktora srednjih skola. Medju studentima koje je vlada imenovala ima i onih, tvrde njihovi profesori, koji spadaju u kategoriju “vecitih" visokoskolaca. U mnogim slucajevima neka imena pojavljuju se u vise upravnih i nadzornih odbora, sto je kazu analiticari, da vlast ne raspolaze sa dovoljno kadrova, pa proverene licnosti moraju da se “vrte u krug". Iako pored imena clanova odbora ne stoji partijska pripadnost, po ocenama univerzitetskih profesora, pouzdan pokazatelj da se radi o radikalu je taj sto iza imena ne stoji akademska titula ili podatak o profesiji. Sudeci po objavljenom spisku, vlada je prilikom imenovanja ponovo aktivirala licnosti koje je iz nekog razloga prethodno drzala “na ledu" ili ih drzala na distanci od javnih zaduzenja.

Predsednik Nadzornog odbora BU je prof. dr Milos Aleksic, a clanovi su Andreja Milosavljevic, predsednik Komiteta Vlade RS za utvrdjivanje steta od elementarnih nepogoda, dr Nebojsa Maljkovic, predsednik Kompanije “Dunav osiguranje", Momir Markovic i prof. dr Mirko Vasiljevic, sa Pravnog fakulteta BU.

Predsednik Upravnog odbora Univerziteta umetnosti je Aleksandar Pavlovic, profesor u penziji Fakulteta muzicke umetnosti u Beogradu, a clanovi Velimir Bata Zivojinovic, dramski umetnik, Drago Djokic, LJubisa Ristic, reziser, mr Bojana Boric-Breskovic, direktor Narodnog muzeja u Beogradu, Jovan Ristic, reziser, Alojz Ujez, red. prof. FDU, Tatjana Olujic, docent FMU, Misa Colakovic, docent FDU, Cedomir Vasic, red. prof. FLU, Momcilo Antonovic, red. prof. FLU, Slavica Trifunovic, Fakultet primenjenih umetnosti i dizajna, Erna Jakubovic, student FPU, Nenad Jankovic, student FMU i Bojan Pantovic, takodje student FMU.

Predsednik nadzornog odbora Univerziteta umetnosti je Natalija Dudas, zamenik ministra kulture, a medju clanovima je i Milorad Mandic Manda, dramski umetnik.

Predsednik Upravnog odbora Univerziteta u Nisu je dr Branislav Ivkovic, ministar za nauku i tehnologiju, predsednik ovog tela na Univerzitetu u Novom Sadu je akademik Olga Hadzic, bivsi rektor NU u prethodnom mandatu, a medju clanovima koji ce kontrolisati ovu visokoskolksu ustanovu su i Maja Gojkovic i Radoman Bozovic. Akademik dr Milutin Stojkovic, je na celu nadzornog tela NU. Ministar bez portfelja, Slobodan Tomovic, je prvi covek Upravnog odbora Kragujevacke akademske ustanove, a direktor filijale Republickog fonda za zdravstveno osiguranje u Jagodini, Tomislav Busetic, je predsednik Nadzornog odbora KU.

Predsednici i clanovi upravnih odbora na fakultetima BU su dr Dobroslav Bjeletic (predsednik UO na FPN, medju clanovima je i Dragomir Tomic, potpredsednik vlade), Dragoljub Jankovic, ministar pravde i Goran Percevic, glavni urednik casopisa “Smisao", dr Vojislav Seselj i Miljkan Karlicic, postidpolomac i nekadasnji predsednik Saveza studenata Studentskog grada “Veljko Vlahovic" (UO Pravnog fakulteta). Dr Dragoslav Mladenovic, bivsi ministar prosvete je predsednik UO Ekonomskog fakulteta, a clanovi su dr Vojislav Seselj, Tomica Raicevic, savezni poslanik, mr Slobodan Cerovic, ministar turizma, te profesor dr Oskar Kovac.

Predsednik UO Uciteljskog fakulteta je dr Mileva Zizic, negdasnji prorektor BU, a jedan od clanova UO na ovom fakultetu je i dr Zivorad Djordjevic, direktor i glavni i odgovorni urednik lista “Borba", koji je i predsednik UO Filoloskog fakulteta, gde je clan i Zeljko Simic, narodni poslanik. Milos Aleksic je predsednik UO Farmaceutskog i Filozofskog fakulteta. Na Filozofskom su clanovi i Aleksandar Vucic i dr Vladimir Stambuk. Predsednik UO Arhitektonskog fakulteta je dr Leposava Milicevic, a prvi covek UO Matematickog fakulteta je dr Dragomir Draskovic, sociolog i profesor Bioloskog fakulteta. Predsednik UO Medicinskog fakulteta je dr Milovan Bojic, a mestu clanovima su (ponovo) Leposava Milicevic i dr Paja Momcilov, ministar bez portfelja. Prvi covek UO FON je dr Petar Kozic, profesor u penziji, a clan je, pored ostalih kolega i dr Maja Levi Jaksic, novoimenovani prorektor BU.

Dobrivoje Budimirovic Bidza, predsednik Odbora za prosvetu Narodne skupstine Srbije, je na celu UO Tehnolosko-metalurskog fakulteta, a dr Dragutin Velickovic, bivsi rektor BU, je predsednik UO Sumarskog fakulteta. Milutin Djordjevic, predsednik Saveza studenata Beograda i pomocnik ministra za nauku i tehnologiju, je clan UO Veterinarskog fakulteta, Snezana Aleksic, pomocnik ministar trgovine u UO Geografskog fakulteta, a dr Zivota Perisic, bivsi dekan Gradjevinskog fakulteta imenovan je u UO svoje maticne visokoskolske ustanove. Predsednik UO Elektrotehnickog fakulteta je Srdjan Smiljkovic, direktor u Javnom preduzecu PTT “Srbija". Goran Matic, savezni ministar za informisanje, je predsednik UO FPN, gde je clan i Ivan Markovic, glavni i odgovorni urednik Radio Jugoslavije. On je, istovremeno i predsednik UO Fizickog fakulteta. Nada Popovic-Perisic je na celu UO Filoloskog fakulteta, a Radmilo Bogdanovic je predsednik UO Uciteljskog fakulteta u Vojvodini...

O. N.

Najjaci sastav ima Beogradski univerzitet

Prema izboru vlade najstariji i najveci univerzitet u Srbiji dobio je i najjacu mogucu upravljacku i kontrolnu posadu. Predsednik Upravnog odbora Univerziteta u Beogradu je dr Tomislav Dragovic, dosadasnji prorektor BU, a clanovi su: dr Leposava Milicevic, ministar zdravlja, Borislav Milacic, ministar finansija, dr Vojislav Seselj potpredsednik vlade, Aleksandar Vucic, ministar za informacije, prof. dr Momcilo Babic, direktor Klinicko-bolnickog centra “Bezanijska kosa," Goran Matic, savezni ministar za informisanje, prof. dr Milovan Bojic, potpredsednik vlade, prof. dr Milivoje Simonovic, pomocnik ministra prosvete, prof. dr Jovo Todorovic, ministar prosvete, prof. dr Branislav Ivkovic, minstar za nauku i tehnologiju, doc.dr Ivan Radosavljevic, sa Fakulteta politickih nauka BU, Igor Obradovic, student Poljoprivrednog fakulteta, Anja Babic, student Ekonomskog fakulteta i Drasko Gostiljac, student Medicinskog fakulteta.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /