cetvrtak, 9. jul 1998.

KLAUS KINKEL SEF NEMACKE DIPLOMATIJE O PREPORUCI KONTAKT GRUPE ZA KOSOVO

Najavljen koncept o autonomnom statusu

Americki izaslanik za Balkan Robert Gelbard je posle sastanka u Bonu zapretio OVK da ce “biti preseceni kanali snabdevanja" ukoliko se bude opirala nastojanjima da bude ukljucena u pregovracki proces na Kosovu

Bon, Beta. - Medjunarodna Kontakt grupa najavila je da ce vlastima u Beogradu i kosovskim Albancima preporuciti okvir za ostvarivanje autonomnog statusa Kosova. Kako je juce u Bonu posle zasedanja Kontakt grupe na nivou politickih direktora ministarstava inostranih poslova zemalja clanica rekao sef nemacke diplomatije Klaus Kinkel, pravljenje koncepta za autonomiju Albanaca na Kosovu “u potpunosti je poverljivio". Kao posebno znacajan rezultat danasnjeg sastanka istaknuta je resenost da se u proces smirivanja krize na Kosovu bitnije ukljuci Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija. Cilj ovakvih aktivnosti je, kako je naglaseno posle skupa, da Savet bezbednosti UN donese odgovarajucu rezoluciju o Kosovu na osnovu koje bi, u slucaju da se bilo koja od dve strane u sukobu protivi naporima za postizanje mira, bile moguce odgovarajuce mere svetske organizacije.

Vodja kosovskih Albanaca Ibrahim Rugova je na sastanku Kontakt grupe pohvaljen zbog pozrtvovanosti koju je pokazao u dosadasnjem insistiranju na svojoj politici. Naglaseno je, medjutim, da se mora razgovarati sa svim ucesnicima u sukobu koji mogu da doprinesu smirivanju situacije. Americki izaslanik za Balkan i predstavnik SAD u Kontakt grupi Robert Gelbard je posle sastanka u Bonu zapretio da ce Oslobodilackoj vojsci Kosova (OVK) “biti preseceni kanali snabdevanja" ukoliko se bude opirala nastojanjima da bude ukljucena u pregovaracki proces na Kosovu.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /