cetvrtak, 9. jul 1998.

RASPRAVA U POTKOMITETU ZA EVROPSKE POSLOVE KOMITETA ZA SPOLJNE POSLOVE AMERICKOG SENATA (7)

Podrska svrgavanju predsednika SRJ

“Moramo da stupimo u kontakt sa OVK i da ih upoznamo. Oni su sada sustinski deo resenja. Oni su glavni faktor. Moramo da ih uvedemo u pregovore", kaze Morton Abramovic

Morton Abramovic: Prvo, zapadna diplomatija ne sme da nastavi da gubi vreme. Imperativ je da zaustavimo nasilje sada, pre nego sto dobijemo permanentan rat, eliminaciju nenasilnog albanskog rukovodstva, izbeglice u Makedoniji i radikalizaciju Albanaca sirom Balkana. Ovo nece moci da se postigne jednostavnom primenom pritiska na slabiju stranu, na Albance, i ocekivanjem da ce Milosevic nesto dati. OVK nece otici tiho, a mi cemo biti optuzeni za podmuklost najgore vrste. Na politicku promenu na Kosovu ne moze se cekati godinama. Ona mora da nastupi odmah. Bezuslovni pregovori, kao sto je to danas rekao g. Solana, u ovom su slucaju neprikladni. Oni mogu da traju godinama. Morate imati... morate imati promenu odmah.

U ovom trenutku osnovna je cinjenica da, hteli mi to ili ne, Milosevic i dalje ima kontrolu. Od njega zavisi da li ce doci do rata ili mira. Skrecem paznju na to da od pocetka rata u Bosni on nikada nije preduzeo bilo kakve teske politicke poteze, a da nije bio pod velikim pritiskom. Pretpostavljam da nece... da ce uciniti isto i kada je rec o Kosovu.

U ovom casu od Srba verovatno necemo dobiti pristanak da jednostavno povuku svoje trupe, jer bi to dovelo do toga da Kosovo kontrolisu Albanci i do egzodusa 180.000 ili koliko vec Srba. Moramo da uspostavimo kontakt sa OVK, da ih upoznamo bolje i da pokusamo da na njih uticemo. Njihovi napadi na srpske civile i nastojanja da ih isteraju moraju biti zaustavljeni. Moramo ozbiljno da ih uvedemo u bilo kakvu vrstu pregovora. Bez njihovog ucesca, mir vise ne moze biti postignut. Smatram da Albanci treba smesta da pocnu sa formiranjem koalicione vlade, koja bi bila sacinjena od svih politickih grupacija na Kosovu. To bi moglo da ubrza politicku promenu na Kosovu i dovede do pomeranja sa sadasnje mrtve tacke.

Ukoliko NATO odbije da ubedi Milosevica da preduzme odgovarajuce korake - a to je cini se sasvim moguce - on mora biti pritisnut da to ucini, ili silom ili pruzanjem podrske OVK. Zapadne snage moraju da ucestvuju u primeni bilo kakve nagodbe. To nisu nagodbe koje ce doci same od sebe. Do nezavisnosti bi konacno moglo da dodje, bez obzira na sadasnje retoricko protivljenje. Ali insistiranje na njemu sada, verujem, predstavlja formulu za nastavak nasilja. Tako ja gledam na stvari, senatori.

(Pauza zbog glasanja.)

Pol Kaverdel: G. ambasadore, svi vam se izvinjavamo. To je van nase kontrole.

Abramovic: Shvatam.

Kaverdel: Nisam cuo zakljucak vaseg izlaganja. Da li biste mogli da iznesete sazeti zakljucak, dok jos imamo par momenata... da li imate jos neka misljenja koja biste izlozili dok cekamo na povratak ostalih clanova...

Abramovic: Senatore, ono sto sam pokusao da kazem je da smo mi zaista u strasnoj situaciji. Alternative su veoma teske. One mozda nece biti uspesne. Nikad se ne zna. Ali ako ne uradimo nista, ako ne zaustavimo nasilje i smesta ne dovedemo do promene politicke situacije na Kosovu, fundamentalne promene, ceka nas eskalacija rata sa svim posledicama koje uz nju idu. Ja sam u sustini izneo jedan niz razlicitih zakljucaka.

Izvinite. Dopustite mi... sacinio sam listu stvari koje mozemo da ucinimo da bismo svemu tome prisli. Ali ja sam licno dosao do predloga za koje smatram - ovo kazem sa velikom skromnoscu, zato sto je sve to tesko - za koje mislim da najvise odgovaraju situaciji. Bilo je otprilike osam tacaka... zaboravio sam. Ne znam tacno koliko ih ima.

Cinjenica je da Milosevic drzi kontrolu i da ima moc da sada dovede do rata ili mira. Nisam siguran da li je on to spreman da ucini. To nikada nije bila njegova... on nece preduzeti korake koji su politicki opasni. Najzad, iskreno verujem da ce Zapad mozda morati da kaze “ovo je resenje, ovo treba da uradite". Ne verujem da cemo od Srba dobiti povlacenje snaga. Verujem da oni treba da uklone svoje policijske snage, ali ako uklone sve snage, Kosovo ce brzo potpasti pod kontrolu OVK, sto ce dovesti do eliminacije svih Srba.

Mislim da mi moramo da stupimo u kontakt sa OVK i da ih upoznamo. Oni su sada sustinski deo resenja. Oni su glavni faktor. I moramo da ih uvedemo u pregovore. Verujem da Albanci, da bi se izaslo iz pat- pozicije, treba da stvore koalicionu vladu, sa svim politickim partijama, svim grupacijama i da obrazuju... usaglaseno politicko nastojanje. Evo i kljucne tacke: ukoliko Milosevic nije spreman da ucini te dve stvari, da zaustavi nasilje i smesta nacini politicke promene na Kosovu... a te dve stvari su uzajamno povezane - ne mozete zaustaviti nasilje, a onda cekati 12 ili 20 meseci da bi se pocelo sa pregovaranjem oko necega. To vise nije prihvatljivo. I Albanci to nece prihvatiti.

Ukoliko on dakle odbije da to ucini, onda ja... ja smatram da mi treba ili da primenimo pritisak pretnjom ili upotrebom sile, sto niko ne voli narocito, ili da mu jasno damo do znanja da cemo dati sve od sebe da ga svrgnemo i da cemo podrzati Oslobodilacku vojsku Kosova.

Takodje verujem da je ovo dugorocan napor. Mozda ce nam biti potrebne zapadne snage da policijski nadziru resenje. Mislim da bez toga necete imati resenje, barem ne u prvih nekoliko godina. Iako bi do nezavisnosti konacno moglo da dodje, mozda i verovatno, uzimajuci u obzir demografiju i ono sto se dogadjalo poslednjih deset godina, verujem da insistiranje na tome u ovom casu predstavlja formulu za nastavak nasilja. Tako da, u sustini, smatram da treba postupati postepeno. To je najbolje sto mogu da pruzim, kao sto sam vec rekao.

Da diplomatija ne besposlici

Prvo, ne smemo da dopustimo da nasa diplomatija dalje besposlici. Mi tracimo vreme. Ovo traje vec pet meseci i ne ide na bolje, ide na gore. Ukoliko ne zaustavimo nasilje, imacemo permanetan rat. On je mozda sada na niskom nivou, ali moze da se prosiri, moze da se prosiri na druge delove Kosova, sto ce uticati na ukupnu situaciju, pogotovo u Makedoniji. Ukoliko dobijemo izbeglice, znacajan broj izbeglica koje odlaze sa Kosova u Makedoniju, bice to strasan udarac za stabilnost te drzave. Potom sam rekao da ovo necemo izvesti primenom pritiska na Albance. Oni su slabija strana. Kao ni nadom da ce ovako ili onako, posto pritisnemo Albance, Milosevic pruziti resenje. Albanci to nece prihvatiti, a to je s moralne tacke gledista... to je moralno odvratno.

(Nastavlja se)

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /