cetvrtak, 9. jul 1998.

SUSRET AUTORA STRIPOVA IZ BIVSE JUGOSLAVIJE U BIOSKOPU “REX"

Jezgro nove generacije

Cilj manifestacije je prezentovanje strip-scene sa prostora ex-Ju, kao i ostvarivanje saradnje. Autorima iz Hrvatske uskracena viza

Posle manifestacija na kojima su promovisani radovi iz oblasti stripa u Ljubljani i Sarajevu, i Beograd je od ponedeljka domacin susreta autora stripova i fanzin sa podrucja bivse Jugoslavije. Pored domacina, u strip radionici, koja je osmisljena sa ciljem da se strip crtaci bolje upoznaju i ostvare odredjenu saradnju (sto je veoma znacajno, imajuci u vidu da je u svim novostvorenim drzavama posle raspada SFRJ strip u teskoj poziciji, te autori imaju malo prilika da pokazu svoja interesovanja i znanje, a ne treba zaboraviti ni medijsku blokadu koja je onemogucila skoro svaki medjudrzavni kontakt) ucestvuju i gosti iz Slovenije, Makedonije i Federacije Bosne i Hercegovine. Strip-crtaci iz Hrvatske nece biti prisutni, jer nisu dobili jugoslovensku vizu.

Strip radionica se organizuje svakodnevno od 11 do 14 h i omogucava zajednicki rad svih ucesnika, ali i svih ljubitelja stripa ili strip crtaca koji ne ucestvuju zvanicno u ovoj manifestaciji, razmenu iskustava i izradu fanzina na licu mesta. Svaki dan ima odredjenu temu (prvi dan je tema bila - Zivotinjska farma, potom - Dan borca i Zona sumraka), pri cemu postoji potpuna sloboda, te se teme mogu dopunjavati, pa cak i menjati prema afinitetima ucesnika.

Jedan od gostiju ovog susreta je Gorand Goran Dacev iz Makedonije, strip crtac, od koga smo saznali da ga pre svega zanimaju teme aktuelne za urbanu sredinu (npr. narkomanija, jedan od gorucih problema u Skoplju), da je njegove radove objavljivao jedini pravi strip casopis u Makedoniji - “Lift", ali i to da je strip scena u njegovoj zemlji ugrozena posto ova vrsta umetnickog izrazavanja nema veliku publiku, te je i interesovanje za objavljivanje i stampanje stripova malo.

Damir Smit iz Subotice (inace ucesnik manifestacije u Sloveniji, gde se predstavio filmom “Serif i zecica"), istakao je da je veoma zadovoljan atmosferom u strip radionici, ali je dodao da su strip crtaci u Subotici vrlo aktivni (npr. on sa Sasom Marijanusicem vodi Letnju skolu stripa za decu), ali da mali broj njih ima priliku da svoje radove prezentira sirem auditorijumu.

Kako smo saznali od Sase Rakezica, strip autora iz Jugoslavije, trenutno je najbolja situacija na strip sceni u Ljubljani. To potvrdjuje i vec pomenuta manifestacija na kojoj se predstavilo jezgro nove generacije strip autora, koji su poceli da rade u vreme raspada SFRJ, i koji nisu imali mogucnost da objavljuju radove u strip casopisima koji su bili aktuelni 80-ih godina.

Materijal koji nastaje u toku strip radionice se uvrstava u dnevni strip - fanzin, a na kraju susreta ce neki od tih radova uci i u stampanu publikaciju. Gosti ce do 11. jula, do kada ovaj susret traje, predstavljati ono sto sami rade, ali i strip scenu u svojoj zemlji i kroz video radove i neku vrstu teorijskih predavanja.

B. T.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /