cetvrtak, 9. jul 1998.

PRED OKO 6.000 GLEDALACA ODRZAN 76. DZONI VOKER DERBI

Srebrna potkovica ponovo u Karadjordjevu

Proteklog vikenda na beogradskom hipodromu odrzana je najznacajnija galopska trka u sezoni, 76. “Dzoni Voker Derbi", kokji je na tribinama najstarijeg sportskog zdanja u Beogradu okupio oko 6.000 gledalaca. Derbi je trka u kojoj pravo nastupa imaju samo trogoda grla, i trci se jednom u karijeri. Prvi Derbi odrzan je u Epsonu u Engleskoj. 1870 godine, a trka je dobila naziv po poznatom odgajivacu rasnih konja lordu Derbiju, koji je i osnivac ove trke. Naziv Derbi, kasnije prihvacen je i u ostalim zemljama u kokjima konjicki sport uziva popularnost, a ovaj naziv prihvacen je i drugim sportovima za velike dogadjaje u sezoni. Kod nas prvi “Srpski derbi" odrzan je 1904, a kao “Jugoslovenski Derbi" trci se od 1921. godine.

Po tradiciji prve nedelje u julu kada je na programu ova trka, na tribinama se okupi najveci broj gledalaca, pa tako je bilo i prosle nedelje. Pored redovnih posetilaca, okupio se i deo koji je pokusao da konkurise grlima na stazi, odnosno koji su dosli da budu vidjeni. Organizator i generalni sponzor 76. galopskog Derbija Dzoni Voker koji je obezbedio bogate nagrade za najuspesnije ucesnike, potrudili su se da sve protekne u praznicnoj atmosferi.

U startu masini od 14 prijavljenih naslo se 13 grla, a najvecu paznju privuklo je njih sest, koji su imali najvece sanse za uspeh u “trci zivota". Na kladionici najbolje se kotirao Dasing Nait (2:1), a pored njega jos Aut on d Strit, Rebalza, od zdrebaca i Stolen Bjuti, Djalna i Natalija od Omica. Trku je poveo Severac iz ergele “Karadjordjevo" kokji je trku trcao za svoju stalsku drugaricu Nataliju. Pored ova dva grla u vodecoj grupi bili su jos Stolen Bjuti koja posle 1.600 metara posustala, Aut on d Strit i Rebalza, dok su u drugoj grupi bili Dasing nait i Djalna. U finisu otpada i Aut on d Strit i pobednika odlucuje borba izmedju Natalije, Severca i Rebalza koji je jedini do kraja pratio jak tempo koji su nametnuli Karadjordjevci. Kroz cilj prva, prolazi Natalija, drugi je bio Severac, treci Rebalza a tek cetvrti Dasing Nait prvi favorit trke. Mnogobrojne pristalice ergele karadjordjevo burno su pozdravile dvostruki trijumf ove ergele, koja je konacno prekinula dominaciju stale “MG Rejsin Tim" neprikosnovene u poslednje dve godine na nasim hipodromima. Svakako bilo je i onih koji su bili razocarani raspletom u Derbiju i to posebno oni kokji su mnogo ocekivali od Dasing Naita i Rebalze. Pobedom u derbiju Natalija se okitila i drugom krunom u ovoj sezoni i od triple krune deli je jos pobeda u Sent Ledzeru koji se trci pred kraj sezone.

Pored novcane nagrade od 75.000 dinara (50.000 za pobedu Natalije i 25.000 za plasman Severca), pobednickoj ergelii pripali su pehar i Srebrna potkovica, dok se Natalija okitila lovorovim vencem. Posle trke dzokej pobednickog grla Zeljko Ilic, izjavio je da je ocekivao trijumf Natalije, a da najvece zasluge ipak pripadaju Severcu koji je odlicno odradio svoj deo zadatka i da veruje da Natalija moze da osvoji Triplu krunu. U uspeh Natalije veruju i trener Sandor Kovac i Upravnik ergele Sinisa Zlatanovic koji je izjavio da je uspeh postignut zahvaljujuci dobroj selekciji, ali i dobrom treningu kokji se sprovodi u ergeli.

M. K.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /