cetvrtak, 9. jul 1998.

“PLAVI" U PUNOM POGONU DO POLUFINALA SVETSKE LIGE U BEOGRADU (13-15. JUL)

Bugari poznati, Kubanci “sa filma"

Beograd. - Proslonedeljna italijanska mini turneja (poraz i pobeda - 2:3 i 3:0) u mnogome je izmenila atmosferu u taboru jugoslovenske odbojkaske reprezentacije: mnogo vise je optimizma, samopouzdanja, vedrijih lica... Od ponedeljka u “rasporedu casova" trenera Zorana Gajica do u detalj isplaniran je svaki trening u “Pioniru"- forma dobija pobednicko izdanje, otklanjaju se slabosti, uigravaju takticke varijante koje treba da obezbede pobede u polufinalu Svetske lige protiv Bugarske i “nepoznate" Kube i dovedu “plave" do fajnal-fora u Milanu. Povrede koje su u dosadasnjem toku bile najtezi protivnik nasim reprezentativcima ipak nisu proslost po svemu sudeci u “plavom" sastavu nece biti kapitena Zeljka Tanaskovic.

- Igre reprezentacije u Italiji sve su nas ohrabrile, a i zdravstveni bilten mi je sada mnogo manja briga nego sto je to bilo tokom takmicenja u grupi. Uostalom, sve do sada radili smo kako bismo u pravom izdanju bili u polufinalu - sa mnogo vise optimizma komentarise zavrsne pripreme reprezentacije savezni trener Zoran Gajic.

Na svakodnevnim treninzima u “Pioniru" uocljivo je i samopouzdanje medju igracima koji u polufinalne meceve ulaze sa jasnom zeljom da razuvere sve koji su posumnjali da je pobednicka forma “plavog" sastava, kojom su poslenjih godina obezbedili sam svetski vrh, bila kratkotrajna.

- Za sve poznavaoce odbojke, a verujem i one koji ovaj sport samo elementarno znaju - sigurno nije iznenadjenje ni nasa igra u grupi a ni sadasnja sasvim druga slika na italijanskoj mini-turneji. Uostalom, o svemu sto nas ocekuje i kako cemo do zavrsnice Svetske lige igrati govorio sam jos u januaru ove godine. Sada bih svim skepticima i onima koji su sumnjali u dobre igre jugoslovenske reprezentacije porucio najkrace - sve je pod kontrolom. Jednostavno, tako je moralo da se radi, da se cuvaju igraci i dotera pobednicka forma - kaze Gajic.

O Bugarima ( igramo 13. jula) nas strucni stab zna gotovo sve, dok je sastav i forma Kube (igramo 15. jula) “nepoznanica" pa su kasete glavni izbor informacija.

- Zna se da nasi susedi spadaju u sam svetski vrh. U najboljem izdanju igraju, u nekoliko poslednjih godina, to su, uostalom, potvrdili prvim mestom u svojoj grupi. Sa Kubancima ovih godina kada smo krenuli u svetski pohod nismo igrali, ali se zna da i oni spadaju u svetsku elitu i da fizicki najpripremljeniji sastav. Tu im zaista nije bilo niti ima premca u svetu. To sto ih nesto manje poznajemo verujem da cemo nekako nadoknaditi svakodnevnim “filmovima" koji su sastavni deo priprema za polufinale u “Pioniru", smatra Zoran Gajic.

Iako je atmosfera u jugoslovenskom nacionalnom timu znatno bolja a uverenje u pravo izdanje gotovo definitivno, euforiji nema ni traga. Igraci i strucni stab uvereni su u sopstvene mogucnosti, ali niko ne obecava miran put na fajnal-for. Sve to, jednoglasno isticu u “plavom" taboru, treba pokazati pobedama uz podrsku publike u “Pioniru".

S. J.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /