cetvrtak, 9. jul 1998.

STA SADRZI “TURISTICKI VODIC" STEJT DEPARTMENTA ZA AMERIKANCE KOJI SE SPREMAJU NA PUT U JUGOSLAVIJU

Kosovo zaobilaziti u sirokom luku

Putnici mogu ocekivati da budu zaustavljeni od strane policije i u tim situacijama treba da budu maksimalno kooperativni, navodi se u uputstvu za americke drzavljane

Beograd.- “Stejt department upozorava americke drzavljane da ne putuju u juznu srpsku pokrajinu Kosovo ili blizu njega. Verovatnoca za nagle promene u pogledu stabilnosti je velika. Postojeca napetost izmedju etnickih Srba i etnickih Albanaca pogorsana je tokom proleca 1998, a usledio je i citav niz oruzanih obracuna sirom ovog regiona", kaze se saopstenju Stejt departmenta koje prenosi dnevni bilten Ambasade Sjedinjenih Americkih Drzava u Beogradu. Saopstenjem izdatim 1. jula skrece se paznja na rizike sa kojima se eventualni posetioci iz SAD suocavaju ukoliko se uprkos aktuelnoj politicko-bezbednosnoj situaciji ipak rese da, ma iz kakvog razloga, borave u zemlji cije se ime i u ovom aktu pise pod navodnicima - dakle, u “Saveznoj Republici Jugoslaviji".

“Iako americki gradjani koji su putovali drugim delovima zemlje zasad nisu iskusili bezbednosne probleme, putnici treba da znaju da sankcije zavedene protiv Srbije i Crne Gore mogu na negativan nacin da se odraze na njihove putne planove", dodaje se u tekstu, pri cemu se posebno apostrofira sve cesce neprihvatanje kreditnih kartica pri placanju racuna, odnosno neophodnost posedovanja vece kolicine gotovog novca - sto automatski povecava rizik od kradje i drugih oblika razbojnistava.

U okviru saopstenja prilozena je i najnovija (tzv. “apdatovana") verzija uobicajene konzularne informacije Stejt departmenta o SRJ, kakvu ova institucija periodicno objavljuje i za sve ostale zemlje sveta. U njoj se, u odeljku “Nestabilni regioni", putnici upozoravaju da “potencijal za nasilne incidente postoji u citavoj zemlji. (...) Putnici mogu ocekivati da budu zaustavljeni od strane drzavne policije i u tim situacijama treba da budu maksimalno kooperativni. Americki gradjani takodje treba da budu pazljivi i u Beogradu i drugim vecim gradovima u Srbiji. Otkako su 17. novembra 1996. odrzani lokalni izbori, u Beogradu i drugim urbanim centrima odrzavane su demonstracije. (...) Kako bi se rizik minimizirao, putnici treba da izbegavaju demonstracije, velike guzve i mesta na kojima je povecana koncentracija pripadnika policije".

U nastavku se - u odeljku “Informacije o kriminalu" - navodi i sledece: “Poslednjih godina se belezi porast ulicnog kriminala u vecim gradovima. Putnici posebno treba da budu na oprezu u blizini zeleznickih i autobuskih stanica, u javnom saobracaju i prilikom kretanja po gradskim centrima. Osim toga, mafijaski obracuni se desavaju posvuda, ukljucujuci i hotele, restorane i radnje u koje zalaze strani drzavljani".

V.M.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /