cetvrtak, 9. jul 1998.

ALBANCI KOJI TVRDE DA PREDSTAVLJAJU POLITICKO KRILO OVK OGLASILI SE U EVROPSKOM SEDISTU UN

“Rat jedino resenje"

Vreme za pregovore isteklo, izjavio Mahmut Bardil, “portparol narodnog pokreta Kosova". Protest sefa jugoslovenske misije u UN Milosevica

Zeneva, Beta-Rojters.- Kosovski Albanci koji tvrde da predstavljaju politicko krilo ilegalne Oslobodilacke vojske Kosova (OVK) u Svajcarskoj izjavili su juce da ne prihvataju miroljubiva sredstva za okoncanje konflikta na Kosovu. “Vreme za pregovore je isteklo. Sada je rat. Odlucni smo da nastavimo borbu sve do oslobodjenja Kosova od srpskih snaga", rekao je Mahmut Bardil, koji se predstavio kao portparol narodnog pokreta Kosova za inostranstvo.

U razgovoru sa novinarima koji je odrzan u evropskom sedistu Ujedinjenih nacija u Zenevi, ali ne pod pokroviteljstvom svetske organizacije, on je izjavio da taj pokret prdstavlja pooliticko krilo OVK. Sef jugoslovenske misije u UN Miroslav Milosevic najavio je da ce vlada SRJ uloziti protest UN zbog toga sto su “jednoj teroristickoj organizaciji omogucile da koristi zgradu UN za svoje ciljeve". Od predstavnika za stampu UN nije bilo moguce dobiti komentar.

“Spremni smo da prekinemo borbe samo ako srpske snage odu sa Kosova. Ako pronadjemo resenje za rat, to nece biti miroljubivim srdstvima. Boricemo se do kraja, bez kompromisa", kazao je Bardil. ni on ni ostali ucesnici u razgovoru nisu, medjutim, zeleci da govore o politickoj strukturi OVK na terenu i u inostranstvu, niti o njenom prisustvu u Svajcarskoj. O odnosima ove grupe kosovskih Albanaca sa pripadnicima OVK na Kosovu Rojters nije uspeo da dobije nezavisnu potvrdu.

Bardil je jos rekao da njegova grupa ne priznaje Ibrahima Rugovu kao lidera kosovskih Albanaca. On nije zeleo da govori o vodjama OVK rekavsi da je to “unutrasnja stvar" i “vojna tajna". Prema njegovim recima, Svajcarska je jedna od baza kosovskih Albanaca u inostranstvu za slanje novca i humanitarne pomoci na Kosovo i za uspostavljanje kontakata sa zapadnim diplomatama. “Mi postujemo svajcarski zakon", dodao je Bardil koji tvrdi da ima politicki azil u toj zemlji od 1991.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /