petak, 10. jul 1998.

SUSRET ZIVADINA JOVANOVICA I ALBERTA ROANA, GENERALNOG SEKRETARA MIP AUSTRIJE

Beograd ne odbija najnoviju inicijativu Kontakt grupe

Roan: SRJ trenutno radi na konceptu autonomije Kosova

Bec, FoNet. - Jugoslovenske vlasti ne odbijaju najnoviju inicijativu Kontakt grupe, koja je na sastanku u sredu najavila da ce predloziti koncept o buducem statusu Kosova, izjavio je generalni sekretar u Ministarstvu inostranih poslova Austrije Albert Roan juce nakon susreta sa sefom jugoslovenske diplomatije Zivadinom Jovanovicem. On je u izjavi austrijskoj novinskoj agenciji APA naglasio da i SR Jugoslavija trenutno radi na konceptu autonomije Kosova i Metohije i da su beogradske vlasti spremne da saslusaju predlog medjunarodne Kontakt grupe. Roan je spremnost jugoslovenskih vlasti okarakterisao kao “opreznu spremnost" da se saslusaju izvesna ekspertska misljenja.

Generalni sekretar, koji u Ministarstvu inostranih poslova Austrije vazi za strucnjaka za Balkan, sa Jovanovicem je razgovarao, takodje, i o mogucnostima za povratak izbeglica sa Kosova koje su sada na severu Albanije. Jovanovic je, prema recima Roana, izrazio spremnost da u saradnji sa UNHCR-om jugoslovenske vlasti omoguce povratak izbeglicama. Austrijski funkcioner se u susretu sa Jovanovicem osvrnuo i na situaciju slobode medija u SRJ, kao i na nezavisne medije, koji jos nisu uspeli da dobiju frekvencije za rad. Savezni ministar obecao je, kako je rekao Roan, da ce preostale radio i TV stanice na sledecem konkursu za dodelu frekvencija regulisati svoj status.

Gruber informisao jugoslovenski MIP o zakljuccima iz Bona

Beograd, Beta. - Nemacki ambasador u Beogradu Vilfrid Gruber informisao je juce jugoslovensko ministarstvo za inostrane poslove o toku i rezultatima prekjucerasnjeg sastanka Kontakt grupe u Bonu, saopstila je nemacka ambasada u Beogradu. U saopstenju se navodi da ce ambasador Gruber danas otputovati u Pristinu da o zakljuccima iz Bona obavesti lidera kosovskih Albanaca Ibrahima Rugovu. Gruber je jugoslovensku stranu, u ime drzava-clanica Kontakt grupe, obavestio i o predlogu Kontakt grupe za regulisanje buduceg statusa Kosova, navodi se u saopstenju. Razgovoru u jugoslovenskom ministarstvu prisustovali su i ambasadori ostalih drzava-clanica Kontakt grupe u Beogradu.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /