petak, 10. jul 1998.

DELEGACIJA MEDJUNARODNE HELSINSKE FEDERACIJE BORAVILA NA KOSOVU

OVK nema jedinstven komandni niti politicki sistem

Predstavnici OVK isticu da im “hiljade Albanaca dolaze iz inostranstva, te da za razliku od sprskih strana nemaju dezertere"

Beograd. - Delegacija Medjunarodne helsinske federacije za ljudska prava u sredu je zavrsila posetu Kosovu i na proputovanje u Beogradu razgovarala sa novinarima.

Osim predstavnika pristinskog i beogradskog helsinskog odbora za ljudska prava, na Kosovu su pet dana boravili Dzenifer Linkoln-Luis, Jan der Lak i Vilijam Hajden. Oni su obisli Pristinu, Prizren, Pec, Drenicu, Decane, te Kisnu Reku, gde su razgovarali sa pripadnicima Oslobodilacke vojske Kosova.

Osnovni utisak Jan der Laka iz Helsinskog odbora Holandije je da za razliku od njegovih nedavnih boravaka na Kosovu, raspolozenje kod vecinskog stanovnistva, vise nije gubitnicko. On dodaje da se na ulicama Pristine oseca da i tamo rat dolazi, da je mnogo govora mrznje sirom Kosova, i da je policija veoma opasna. Osim nervoze i shvatljive bojazni vidjene su i izvesne kolicine alkohola koje se trose na kontrolnim punktovima. Zbog nekih cudnih razloga, jedno vece su delegaciju namerno vratili kroz opasnu zonu, umesto da je usmere ka sigurnijem podrucju.

Medicinski uslovi su veoma losi po lokalno stanovnistvo, ocenjuje Dzenifer Linkoln-Luis i dodaje zapazanje iz Peci, koje je vec popodne pusto mesto. U njemu nedostaju i elementarne zivotne namirnice. Secer, na primer.

Razgovori sa pripadnicima OVK su, posredno, delegaciji pokazali da ne postoji jedinstven komandni, ili politicki sistem unutar ove oruzane formacije na Kosovu. To otvara problem u perspektivi, kako ce se buduci mirovni sporazum primeniti, primecuje Jan der Lak.

Borci OVK su predstavnicima Medjunarodne helsinske federacije za ljudska prava tvrdili da se u oruzanim sukobima strogo pridrzavaju standardizovanih ratnih i humanitarnih pravila, medjutim, nisu umeli da objasne, kako to rade bez neposrednog poznavanja zenevskih konvencija. Ipak, ovde nije primeceno da OVK ima talaca.

Pripadnici OVK sa ponosom isticu priliv “hiljada Albanaca koji iz inostranstva dolaze da bi se pridruzili" ovoj oruzanoj formaciji. OVK je dobrovoljacka vojska, dobro motivisana, pa za razliku od srpskih snaga nema dezertera. Bilo je jednostavno doci do OVK, prica Jan der Lak: “Policija nam je rekla da je dva kilometra posle njihovog kontrolnog punkta, kontrolni punkt OVK".

V. Simonovic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /