petak, 10. jul 1998.

STARTOVALE POSMATRACKE PATROLE NA KOSOVU

Diplomate u oklopnim vozilima

Pristina, Beta. - Diplomatske posmatracke patrole krenule su juce oko 10.15 casova u prvu radnu misiju na Kosovu. U prvoj patroli su diplomate akreditovane u Beogradu iz SAD, Rusije, Holandije, Belgije i Velike Britanije i rasporedjeni su u pet vozila. Sef americkog Informativnog centra u Pristini Ricard Hakerbi je rekao da je svaka od tih zemalja predstavljena “jednim do dva coveka" i da se ne zna “ni region kuda ce (patrola) ici, ni da li ce patrole ici zajedno ili ce se razdvojiti". On je rekao da ce po zavrsetku misije biti izdato zvanicno saopstenje.

“Svi smatraju da novinari u ovoj prvoj misiji kao i narednih dana ne treba da prate patrole", rekao je Hakerbi. Sef americkog tima potpukovnik Dzon Fili rekao je za vreme okupljanja posmatraca ispred Informativnog centra SAD u Pristini da posle misije nece biti izjava i da ce biti izdato “kratko saopstenje". Iz nezvanicnih diplomatskih izvora u Pristini saznaje se da postoji varijanta da se patrole razdvoje u dve grupe na izlazu iz Pristine ali to zvanicno nije potvrdjeno. Iz izvora bliskih ruskoj misiji koja broji desetak clanova saznaje se da su oni vec patrolirali od ponedeljka do juce na podrucju Urosevca i Prizrena i da na tom pravcu nisu imali problema.

Clanovi jucerasnje misije su u patrolu krenuli oklopnim vozilima a neki su u svoja vozila stavljali i pancire. Sa unutrasnje strane stakla americkog oklopnog vozila tipa “sevrolet" okacene su americke zastave. Clanovi misije putuju u civilnim odelima i nisu naoruzani.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /