petak, 10. jul 1998.

POSLE TRODNEVNIH RAZGOVORA AMERICKOG IZASLANIKA U REGIONU

Holbruk pesimista u pogledu Kosova

Vasington, FoNet. - Specijalni americki izaslanik Ricard Holbruk izjavio je juce da je aktuelna kriza na Kosovu “gora nego u Bosni" i najnovije sukobe oznacio kao “izuzetno opasne". Kako prenosi Rojters, Holbruk je, nakon trodnevnih razgovora u regionu, pesimista u pogledu prevazilazenja konflikta srpskih snaga i naoruzanih Albanaca.

“To je kriza koja bi, bez mnogo teskoca", mogla skliznuti u nesto mnogo gore “ako stvari krenu lose", rekao je Holbruk. “U Bosni se nismo angazovali dve ili tri godine. Ovde smo se angazovali rano zato sto je velika opasnost da te borbe eksplodiraju u opsti rat", dodao je on.

“Svet prihvata Bosnu kao nezavisnu drzavu. Ali na Kosovu, svet prihvata Kosovo kao deo Jugoslavije, i iako je nezadovoljstvo kosovskih Albanaca legitimno, svet ne podrzava nezavisnost koju oni traze, jer ako bi to svet uradio, plasimo se da bismo imali siri rat", objasnio je americki diplomata.

“Nas cilj je jasan", kaze Holbruk, “da sprecimo da borbe eskaliraju, da dogovorimo resenje i, isticem, Milosevic mora da promeni status Kosova i vrati albanskom narodu prava koja im je uzeo poslednjih deset godina". “Sjedinjene Americke Drzave, koje nisu uradile dovoljno da sprece rat u Bosni, ucinice sve sto mogu ovog puta", obecao je Holbruk.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /