petak, 10. jul 1998.

U BEOGRADU PROTESTVOVALO OKO PET HILJADA PENZIONERA

Ni jedna vlada nas nece vise pljackati

Zahtevaju se smene ministra finansija i predsednika penzionog fonda, a u slicnim protestima sirom Srbije trazi se ostavka kompletne Vlade Srbije, jer “laze i pljacka" penzionere

Beograd. - Oko pet hiljada penzionera protestvovalo je juce u Beogradu zahtevajuci isplatu pet duznickih penzija i smenu Borisava Milacica, republickog ministra za finansije, i Jovana Krkobabica, predsednika Upravnog odbora Republickog penzionog fonda. Protesni mitinzi odrzani su i u vecim gradovima u Srbiji na kojima je pored ovih zahteva trazena ostavka kompletne Vlade Srbije jer “laze i pljacka" penzionere.

“To se desava ne samo proteklih 100 dana vec prethodnih 20 godina jer svi koji tamo sede su isti samo se prezimena menjaju. U drzavi u kojoj se vodi rat nije cudno sto se ne isplacuju plate i penzije i zbog toga radnici i penzioneri treba da se udruze i istraju u zahtevima da ostvare svoja prava", rekao je Branislav Canak, predsednik UGS “Nezavisnost".

Dusan Maksimovic, predsednik nedavno formiranog Saveta penzionerskih organizacija, najavio je da se penzioneri, pored stalnih protesta, pripremaju za radikalaniju strategiju u borbi sa vlascu. “ Godinama smo prisiljeni na tihi strajk gladju, ali na to vise necemo pristajati. Hocemo da dobijemo ono sto smo posteno zaradili i nikakva Vlada, bez obzira ko u njoj sedeo, nece nas u tome spreciti".

Obrazlazuci penzionerske zahteve Milan Djuric, predsednik Izvrsnog odbora Nezavisnog sindikata penzionera Srbije, je rekao da je Jovan Krkobabic neodgovornim i nedomacinskim rukovodjenjem Penzionim fondom i krsenjem zakonskih propisa ugrozio egzistenciju penzionera i doveo ih do prosjackog stapa. Borisav Milacic, dodao je on, ne moze da ostane na funkciji ministra za finansije jer je obavlja nesavesno, nezakonito umanjuje penzije i daje neosnovane izjave.

Tokom protesne setnje do zgrade Republicke vlade, i pored neuobicajeno malog broja “cuvara reda" i tesko kontrolisanog penzionerskog besa, nije bilo nikakavih incidenata. Iako su se culi zahtevi da se nasilo udje u zgradu i trazi prijem kod predsednika Vlade Mirka Marjanovica ili protestvuje sve dok im se ne obrati neko od clanova Vlade na kraju je odluceno da delegacija preda penzionerske zahteva i za nekoliko dana zakaze novi protest ukoliko se oni ne ispune.

M.Vukovic

Seseljeva prevara

Najvise nezadovoljstva tokom jucerasnjeg protesta ispred zgrade Republicke vlade izazivalo je pominjanje imena Vojislava Seselja, potpredsednika Vlade. Miloje Ignjatovic, predsednik “Nezavisnosti" u Uzicu, javno ga je prozvao da izadje pred penzionere i ponovi ono sto je obecavao tokom predizborne kampanje, a potom i u razgovoru sa delegacijom Nezavisnog sindikata penzionera Srbije.

Posto se Seselj nije pojavio nazvao ga je “najvecom politickom kurvom u Srbiji", na sta su se culi povici da su i ostali clanovi Vlade takvi, ali “ne treba vredjati kurve".

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /