petak, 10. jul 1998.

EKSPERTSKO MISLJENJE O STO DANA SRPSKE VLADE

Cvrsto jase u sedlu

Iako cela situacija podseca na scenu iz “Titanika" - kad orkestar svira, putnici plesu, a brod tone - nema znakova da ima pukotina u samoj vladi. Jedino kapetan zna dokle je voda dosla

Protekle sedmice navrsilo se sto dana koalicione Vlade narodnog jedinstva koju cine stranke leve koalicije i Srpska radikalna stranka. Tim povodom je u beogradskom Medija centru organizovana debata u kojoj su ucestvovali Ljubisa Sekulic, iz Foruma za medjunarodne odnose, Goran Pitic, profesor Ekonomskog fakulteta i Slobodan Antonic, sociolog i saradnik u casopisu “Nova srpska politicka misao".

U prvih sto dana srpske vlade doslo je do devalvacije dinara, zaostravanja krize na Kosmetu, donosenja Zakona o Univerzitetu i eskalacije napada na rukovodstvo Crne Gore, ali nema znakova da je doslo do pukotina u samoj vladi - ona cvrsto jase u sedlu, ocena je Ljubise Sekulica.

Kod nas se zivot odvija u paralelnim tokovima - ono sto se desava u zivotu je jedno, a ono sto rezim prica i radi je nesto sasvim drugo. Cela situacija podseca na scenu iz “Titanika" - orkestar svira, putnici plesu, a brod tone, istice Sekulic. On je naglasio da je privreda SR Jugoslavije u vrlo teskoj situaciji: ukupni dug iznosi 18, 7 milijardi dolara, uvoz je dvostruko veci od izvoza, a direktorka jedne od vodecih banaka izjavljuje da nista nece biti od sanacije banaka. Politicke stranke nisu nikakav relevantan faktor, kaze Sekulic i dodaje da “tuzno deluju pokusaji stranackih povezivanja".

Sto se tice spoljne politike, Sekulic naglasava da uzaludno izgledaju aktivnosti nasih diplomata, jer se kosovska drama ne resava.

Goran Pitic istice da mozemo samo naslutiti sta se desava sa ovom zemljom, ali do kada se to moze odrzati tesko je reci. Stanje je takvo da jedino “kapetan Titanika zna dokle je voda dosla, a ostali samo naslucuju". Osnovni problem nase privrede je nereseno pitanje platno bilansne politike i problem penzionera, ocenjuje Pitic.

Prema njegovom misljenju, iluzorno je ocekivati dolazak stranog kapitala, jer domaca privreda ne funkcionise. Kod nas se jasno ispoljava “tekila efekat", sav kapital koji ulazi u nasu zemlju, mi pojedemo, bas kao sto smo pojeli “Telekom", veli Pitic.

Slobodan Antonic efekte srpske vlade u prvih sto dana podelio je u tzv. vidljive i tzv. nevidljive efekte. Vidljivi su Zakon o Univerzitetu, Zakon o advokatskoj komori, Kosovo i produbljenje ekonomske krize. Svi ovi efekti plod su braka izmedju socijalista i radikala, i da nije bilo tog braka, pitanje je da li bismo imali tako cudovisne zakone.

U nevidljive efekte, Antonic ubraja “slabljenje socijalista i jacanje radikala". Vojislav Seselj se pokazao kao dostojan protivnik Slobodanu Milosevicu i ukoliko to bude znao da iskoristi mogao bi da stekne politicki kapital, koji ce socijalisti tesko moci da dosegnu. Lider radikala je kao Frankestajn - oni koji su ga stvorili vise ne mogu da ga kontrolisu. Socijalisti su pokusali da ga uniste 1994. godine, ali nisu uspeli, jer je lider radikala isuvise jak.

Naime, prema Antonicevoj oceni, Seselj je shvatio da ukoliko zeli da dobije vlast, nije dovoljno da dobije vecinu glasova na izborima, nego mora da ojaca kadrove i to unutar institucija sistema.

Srpska radikalna stranka je nedovoljno kadrovski organizovana, ali je Seselj na putu da stvori jake kadrove unutar institucija. Posle ovakvog cudovisnog Zakona o Univerzitetu, univerzitetski profesori, da bi zadrzali radno mesto, bice prinudjeni da biraju izmedju socijalista i radikala. U dilemi da odaberu manje “pogubnu stranu", nastavnici ce se odluciti za radikale, misljenje je Slobodana Antonica.

N.Preradovic

Sta ako Hrvati budu prvaci sveta

Odgovarajuci na pitanje gde je tacka izdrzljivosti stanovnistva sa ovakvom vladom, Antonic je rekao: - To niko ne zna, niko nije mogao da predvidi 17. novembar, niti gradjanski bunt. Recimo, u Beogradu je pobeda Hrvatske na Svetskom sampionatu izazvala gotovo jednak, ako ne i veci efekat nego pad Krajine. Nikad se ne zna. Ko zna sta ce biti ako Hrvati budu prvaci sveta, kazao je Antonic.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /