petak, 10. jul 1998.

NOVI NAZIVI ULICA, NOVI DAN OPSTINE I NOVI GRB U NOVOJ VAROSI

Hajduk Veljko “ostao" bez ulice

Skupstinska komisija preddloila da se umesto 4. decembra (koji se vezuje za 1943. godinu) kao Dan opstine slavi 1. novembar, u secanje na proterivanje Turaka

Nova Varos. - Nazivi ulica u Novoj Varosi menjani su tri puta zavisno od toga ko je u ovom gradu drzao lokalnu valst. Po svemu sudeci nove nesporazume u gradu ce izazvati namera lokalnih vlasti, koju od nedavno opet drzi SPS, da se ustanovi novi dan opstine, datum oslbodjenja i novi grb grada.

Nedavno su utvrdjeni “novi" nazivi ulica i trgova, po treci put od 1991. godine; nekim ulicama vraceni su nazivi novovaroskih partizanskih boraca, ali ne u onolikom broju koliko ih je bilo osamdesetih godina, kada je od 44 gradske ulice, 38 bilo rezervisano za partizanske. zadrzani su nazivi glavnih ulica, Karadjordjevoj i ulici Svetog Save, a ulice vise nemaju Stevan Sindjelic, Stanoje Glavas, Zeka Buljubasa, Mateja Nenadovic, Kajafa i Hajduk Veljko. Umesto njih “svoje" ulice su dobili Nikola Tesla, Jovan cvijic, serdar Janko Vukotic, major Ilic, knezovi Raskovici, a vojvoda Petar Bojovic velelepan spomenik i trg.

Skupstinska komisija sacinila je novi predlog za obelezavanje Dana opstine. Po ovom predlogu, vise se ne bi slavio 4. decembar Dan kada su 1943. godine, predvodjene vrhovnim stabom i Titom partizanske jedinice usle u Novu Varos i oslobodile je od fasista, vec 1. novembar dan kad je 1912. godine cetvrti puk Javorske brigade srpske vojske potpomognut komitskim cetama i dobrovoljcima oslobodio Novu Varos i delove Starog Vlaha od petovekovnog turskog ropstva.

U SO Nova Varos najavljuju se i promene grba grada. Receno je da ce novi amblem Nove varosi biti bez ikakvih ideoloskih obelezja.

O najavljenim promenama mogu se cuti oprecna misljenja. Da li ce i ovoga puta biti nesporazuma koji su ozbiljno potresali ovu sredinu, pokazaci naredni dani i predstojeca skupstinska zasedanja novovaroskih odbornika.

D. Bjelopoljac

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /