petak, 10. jul 1998.

Vladan Kovacevic Tref - 20.2.1997.

Prvo “iznenadjenje"

Ubistvo Vladana Kovacevica - Vlade Trefa, vlasnika auto-kuce “Tref", pokazalo je definitivno ono o cemu se dugo govorilo - da ako u ovoj zemlji neko hoce da vas ubije on ce vas ubiti pa makar vi bili najblizi prijatelj predsednika drzave. Kovacevic nikada nije pripadao kriminalnom podzemlju, niti je svoju karijeru pravio po zatvorima i evropskim svratistima srpskog podzemlja. Bivsi reli-vozac imao je tu srecu da u njegovom auto-timu “zaigra" Marko Milosevic, sin Slobodana Milosevica, i od tada je krenuo i sa drugim vrstama biznisa - otvorio je fri-sop na Kelebiji, sirio posao sa trgovinom kolima. Poceo je pored ostalog da nosi i pistolj.

Njegovo ime nije se povlacilo po crnim hronikama, osim kada je februarskog prepodneva nepoznati mladic pritrcao Kovacevicu dok je ulazio u Centar “Sava" kroz magacinski ulaz i ubio ga hicima iz pistolja, potom pobegavsi. Prva spekulacija - da je likvidator ispalio jedan metak vec mrtvom Vladi Trefu u usta po sicilijanskom obicaju - vodila je analiticare beogradskih ubistava na dva zakljucka - ili je (manje verovatno) zlocin pocinio Italijan, ili je Kovacevic nekom, negde ispricao nesto sto nije smeo, pa je “overen" po sistemu “Koza Nostre".

Poslovni aranzmani pominjali su se kao drugi moguci motiv ovog ubistva, ali je vrlo tesko poverovati da bi se neko usudio da krene u takvu vrstu obracuna oko posla sa covekom, cija je smrt direktno pogodila uticajne ljude rezima, pa je istraga azurirana sa visokih mesta pod naznakom “hitno". Sve to, naravno, ukoliko taj “neko" nije bio u samoj drzavnoj strukturi pa je bio stopostotno “zasticen". Da li je, kao sto su tvrdili izvori iz beogradskog podzemlja, Radovan Stojicic Badza dva meseca kasnije ubijen upravo jer je licno nadgledao i “gurao" istragu ili je sve bilo upozorenje najboljem drugu Vlade Trefa? Nista se ne moze pouzdano tvrditi ali je sigurno - ovo ubistvo bilo je uvod u dva zlocina posle kojih niko vise nije apsolutno siguran da se ne nalazi na misterioznom “spisku".

D. P.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /