petak, 10. jul 1998.

ZA IZBORE U BIH BIRACKO PRAVO STEKLO 86.205 IZBEGLICA U JUGOSLAVIJI

OEBS odredio “rigorozna" pravila

Registracijom u Saveznoj Republici Jugoslaviji, od 1. do 27. juna, pravo da glasa na septembarskim opstim izborima u Bosni i Hercegovini steklo je 86.205 potencijalnih biraca. Koliko ce njih na izbore i izaci, pa i na taj nacin iskazati zelju da se jednog dana vrati svojoj kuci, a koliko ce njih “apstinirati", u sveopstoj apatiji, videce se na jesen, kada se glasovi prebroje. Do tada je ostalo jos dovoljno vremena za predizbornu kampanju, koju mogu samo posredno da prate.

Kao sto se zna, biraju se clanovi troclanog Predsednistva BiH, poslanici Predstavnickog doma Parlamentarne skupstine BiH, predsednici i potpredsednici Republike Srpske i Federacije BiH, poslanici Narodne skupstine RS i Skupstine Federacije BiH, kao i kantonalni organi vlasti BiH. Predvidjeni su i lokalni izbori u 10 opstina gde prosle godine nisu odrzani.

Izbeglice su se registrovale po pravilima Ogranizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), a ova su, po oceni predsednice Savezne komisije za pruzanje pomoci u sprovodjenju izbora, Bratislave Bube Morine, bila rigorozna. Prijava prebivalista bila je jedini verodostojan dokument, pa je tako, kako je rekla, oko 400.000 ljudi, sa drzavljanstvom BiH ostalo uskraceno za pravo na registraciju, odnosno biracko pravo. Procene pred zavrsetak same registracije kazivale su da je u SRJ oko 200.000 izbeglica iz BiH sa birackim pravom.

Od 13.556 izbeglica koje su se ove godine u SRJ po prvi put registrovale, 2.600 se ne nalazi na popisu iz 1991. godine i svi su oni, nakon registracije, popunili obrasce zalbi, koje ce se u drugoj polovini avgusta razmatrati u Sarajevu. Aktivisti OEBS ce u svakoj opstini iz koje je podnosilac zalbe proveriti da li se njihova imena nalaze u opstinskim knjigama. Ukoliko su u te knjige upisani, uz potvrdu o registraciji i licnu kartu 12. i 13. septembra moci ce da glasaju.

Od 75.249 izbeglica koje su biracko pravo stekle prosle godine, po recima Bube Morine 32.190 je u registracionim centrima u SRJ proverilo da li se nalaze na birackom spisku, a 6.178 je doslo da prijavi promene licnih podataka, bilo da je to prezime, boraviste, ili druga izmena, a koji se nalaze u konacnom birackom spisku. Prema podacima Savezne komisije, 3.903 izbeglice odlucile su da svoje biracko pravo ostvare licno, na nekom od birackih mesta u BiH.

Poznato je i da vise od jedne petine birackog tela BiH cine izbeglice i raseljena lica, a jedino je tesko precizno kazati da li je broj zainteresovanih za glasanje mali zbog “rigoroznih" OEBS-ovih pravila ili zbog subjektivne (objektivne?) procene da je u svakoj drugoj “trecoj" zemlji bolja buducnost ipak izvesnija.

LJ. Gogic

Slab odziv glasaca iz inostranstva

U sedistu kancelarije OEBS u Becu je data opsta ocena da je interesovanje biraca u inostranstvu za predstojece izbore veoma malo. Prijavilo se oko 155 hiljada gradjana, 90.434 za glasanje u Republici Srpskoj i 65.246 za glasanje u Federaciji BiH. Ministar savetnik u Ministarstvu inostranih poslova BiH Goran Milinic izjavio na Palama da je ove godine registrovano gotovo 50.000 manje ljudi na glasackim listicima za RS i oko 120.000 za Federaciju BiH.

Zahtevi za upis u biracki spisak jesu stigli u Bec iz 53 zemlje sveta, najvise iz Nemacke, zatim Austrije, Svedske, Svajcarske, Danske i SAD, a najmanje, preciznije, po jedan zahtev, upucen je iz Tunisa, Ukrajine i Cilea, ali se, izgleda, ocekivalo vise... U svakom slucaju, izborni proces za birace u inostranstvu pocece 5. avgusta, kada ce OEBS registrovanim glasacima uputiti glasacke listice, koje ovi popunjene treba da vrate u Bec.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /