petak, 10. jul 1998.

NEKOLIKO HILJADA METALSKIH RADNIKA IZ RAKOVICE JUCE BLOKIRALO PRILAZE BEOGRADU

Traze platu i finansiranje proizvodnje

Beograd, FoNet. - Nekoliko hiljada radnika najvecih preduzeca beogradskog metalskog kompleksa, koji su juce blokirali glavne prilaze gradu, najavili su da ce nastaviti sa svakodnevnim protestnim akcijama dok Vlada ne ispuni obecanja, odnodno ne obezbedi nastavak proizvodnje i isplati zaostale licne dohotke.

Radnici Industrije motora u Rakovici i “21. maja" (DMB), kojima su se pridruzili i zaposleni “Rekorda", blokirali su od 11 do 13 casova Ibarsku magistralu u pravcu Zeleznika, najavivsi da ce tokom dana biti dogovoreno da li ce metalci i danas uciniti isto ili ce ici pred Vladu Srbije i blokirati uzi centar grada. Predsednik sindikata DMB-a Miroslav Radojevic je izjavio da radnici metalskog kompleksa traze od Vlade Srbije da isfinansira proizvodne programe koje je vec podrzala (pre svega “Zastavin" i program poljomehanizacije), kao i da isplati po jedan licni dohodak svim metalcima u Beogradu, koji u proseku iznosi oko 1.000 dinara.

Prema njegovim recima, radnici 11 metalskih preduzeca blokirali su juce, pored Ibarskog puta, i obrenovacki put, zatim Pancevacki most, auto-put za Nis i Novi Sad, odnosno glavne ulaze u Beograd. Radojevic je rekao da ce metalci prosiriti sadasnje zahteve - ukoliko ih Vlada ne bude ispunila. Ibarski put prakticno je bio blokiran i pre nego sto su radnici pesice i na traktorima stigli do raskrsnice prema Zelezniku, buduci da je policija pocela da preusmerava saobracaj i pre 11 sati.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /