petak, 10. jul 1998.

SOCIJALISTICKA PARTIJA SRBIJE

Delegacija OEBS stize na Kosovo

Nikome nije upucen bilo kakav predlog o statusu Kosova tvrdi Dacic

Beograd - U skladu sa Moskovskom deklaracijom, nasa drzavna delegacija zapocela je pregovore sa OEBS -om o istovremenom otvaranju misije te organizacije na Kosovu i Metohiji, kao i vracanju SR Jugoslavije u tu organizaciju. Kao znak dobre volje nase Savezno ministarstvo za inostrane poslove pozvalo je delegaciju OEBS da boravi nedelju dana u juznoj pokrajini, a stranim diplomatama koji borave u nasoj zemlji otvoren je pristup Kosmetu, rekao je juce na konferenciji za novinare Ivica Dacic, portparol Socijalisticke partije Srbije.

Na poslednjem sastanku Kontakt grupa je jace nego ikad ranije osudila terorizam, istakla vaznost Moskovske deklaracije, ali ni ovaj put uzrocnici prekida srpsko albanskog dijaloga nisu jasno adresirani, niti prozvani, kazao je portparol SPS.

Socijalisticka partija Srbije ne prihvata pritiske i pokusaje nametanja resenja, rekao je on i naglasio da nikome nije upucen bilo koji predlog o resenju statusa Kosova, jer su albanski politicari prekinuli razgovore.Svako ima pravo da predlaze resenja za pitanje Kosova i Metohije, a sta ce biti primenjeno zavisice od drzavnih organa Republike Srbije i predstavnika albanskih politickih stranaka, istakao je Dacic.

Principi statusa autonomije moraju da podju od postovanja teritorijalnog integriteta SR Jugoslavije i Srbije uz postovanje principa ravnopravnosti svih gradjana i nacionalnih zajednica koje zive na Kosovu i Metohiji i uz postovanje medjunarodnih standarada vezanih za ljudska prava nacionalnih manjina, naglasio je Dacic.

Komentarisuci mogucnost sastajanja republickog parlamenta povodom debate o Kosovu, portparol SPS je rekao da ne vidi razlog za to, jer su se sve relevantne politicke stranke vec izjasnile o Kosovu, te da je taj stav toliko jedinstven, da bi rasprava u parlamentu o tom pitanju bila cista politizacija. Dijalog o Kosovu jos nije usao u fazu konkretnih resenja, jer ga albanski politicari sabotiraju i u okviru toga su ciste spekulacije da postoje neslaganja u Vlade Republike Srbije oko resenja statusa Kosmeta, istakao je Dacic.

Komentarisuci isplatu penzija u Srbiji, Dacic je ocenio da Vlada Republike Srbije ulaze maksimum napora da isplati penzije, radnike zaposlene u prosveti i zdravstvu, a za to je bitan preduslov dalji rast industrijske proizvodnje.

N. P.

Zakon o univerzitetu bice dosledno primenjen

Komentarisuci primenu Zakona o univerzitetu i nezadovoljstvo univerzitetskih nastavnika zbog tog zakona, Dacic je kratko rekao - Prica o tom zakonu je zavrsena, taj zakon je donet uz veliku vecinu glasova u republickoj Skupstini i tu nece biti nikakve politizacije. Zakon se sprovodi i bice sprovoden u interesu i profesora i studenta i naucnog rada na univerzitetu, porucio je portparol SPS.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /