subota, 11. jul 1998.

PREPORUKA PARLAMENTARNE SKUPSTINE OEBS

Sankcije protiv Beograda zbog represija na Kosovu

U rezoluciji, cijem se usvajanju ostro protivila Rusija, osudjuje se politika vojne represije nad albanskim stanovnistvom i zahteva okoncanje operacija protiv civilnog stanovnistva

Kopenhagen, FoNet. - Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) pozvala je juce SAD i Evropsku uniju da, zbog “represivnih akcija" na Kosovu, uvedu ekonomske sankcije Beogradu. Kako javlja AFP, u rezoluciji Parlamentarna skupstina OEBS-a osudjuje se, kako se navodi, “politika vojne represije od strane beogradskog rezima protiv albanskog stanovnistva na Kosovu, ukljucujuci bombardovanje i unistavanje sela". U rezoluciji se pozivaju “EU, SAD i druge zemlje koje su u poziciji da to ucine, da nametnu siroke i efikasne sankcije protiv SR Jugoslavije, sve dok ne okonca represiju na Kosovu". Takodje se poziva na “hitno povlacenje specijalnih srpskih policijskih jedinica, okoncanje operacija protiv civilnog stanovnistva, kao i stalni, neograniceni pristup humanirtarnih organizacija Kosovu".

U dokumentu se kaze da bi NATO, pod uslovom da ima ovlascenje Saveta bezbednosti UN, kako se naglasava, “mogao da preduzme vojne mere da bi okoncao agresiju i obezbedio zastitu Kosova i njegovih suseda". Tom stavu se usprotivila delegacija Rusije. U gestu koji se, kako navodi AFP, moze protimaciti kao ustupak ruskoj delegaciji, OEBS takodje poziva sve druge zemlje da ukinu finansijsku podrsku i snabdevanje oruzjem i drugim sredstvima kosovskih Albanaca, odnosno ne podrzavaju teroristicke aktivnosti. Poslanici Parlamentarne skupstine su takodje odbacili zahtev za potpunom nezavisnoscu Kosova, zalozivsi se za teritorijalni integritet SRJ.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /