subota, 11. jul 1998.

SLAVKO DRLJEVIC, POTPREDSEDNIK VLADE CRNE GORE

Na jesen treba ocekivati potres

Ako ekonomske sankcije potraju imacemo zaista dva odvojena sistema u jugoslovenskoj federaciji, smatra Drljevic

Beograd. - Crna Gora nema nikakve kontakte sa Saveznom vladom iako nam oni uredno salju materijale - izujavio je Slavko Drljevic, potpredsednik Vlade Crne Gore, i direktor Hipotekarne banke iz Podgorice, koji je juce bio gost Letnje ekonomske skole Grupe nezavisnih ekonomista G 17. On je rekao da je upoznat da je bilo kontakata izmedju Slobodana Milosevica i Mila Djukanovica, ali da nema inforamcija da je postignuta bilo kakva nagodba.

- Svako ko misli da se sa Crnom Gorom moze razgovarati sa pozicije sile, grdno se prevario - rekao je Drljevic. Povodom upravo zavrsenog upada u platni sistem, koji se dogodio prosle nedelje, Drljevic je rekao da je NBJ i do sada, a i sada, galantno dozvoljava autonomne tokove novca kroz minusna stanja banaka i Postanske stedionice bez kazni za one koji su emitovali novac bez pokrica. On je takodje rekao da veruje da ce se takva politika upada u platni sistem nastaviti, jer penzionerima u Srbiji se duguju visemesecne prinadleznosti a i na ostalim sektorima je situacija na ivici pucanja.

- Mozda cemo leto nekako i pregurati, ali s jeseni treba ocekivati potres - rekao je Drljevic. Na pitanje da li ce posle uvodjenja sankcija koje se odnose fakticki samo na Srbiju crnogorske banke raditi platni promet s inostranstvom i za srpske klijente, on je rekao da su diplomate ostavile na savesti Vlade CG kako ce se ponasati, ali da je zalog suvise velik da bi vlada proigrala poverenje sveta. On je potvrdio rekao da ce se Hipotekarna banka truditi da izadje u susret klijentima iz Srbije koji su istovremeno i akcionari Hipotekarne banke i kojih je oko 40 odsto. Drljevic j, medjutim, rekao da ce posle uvodjenja polovicnih sankcija, morati da se promeni odnos banaka Crne Gore prema NBJ, jer nije logicno da Narodna banka koja je pod sankcijama overava dokumentaciju crnogorskih banaka koje nisu pod sankcijama zaposlove s inostranstvom.

- Nadam se da ce ove sankcije veoma kratko potrajati jer u suprotnom cemo imati zaista dva potpuno odvojena sistema u jednoj zemlji.

T. Jakobi

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /