subota, 11. jul 1998.

DANAS U MOSKVI SUSRET RUSKOG I NEMACKOG SEFA DIPLOMATIJE

Kinkel trazi saglasnost za vojnu intervenciju na Kosovu

Bon, FoNet. - Nemacki ministar inostranih poslova Klaus Kinkel pokusace da ubedi Rusiju da prestane da se protivi mogucoj vojnoj intervenciji na Kosovu prilikom svoje danasnje posete Moskvi, javlja Rojters. U izjavi jednoj nemackoj radio stanici, Kinkel je juce rekao da se konflikt izmedju srpskih snaga bezbednosti i naoruzanih grupa Albanaca pogorsao. On je istakao da bi vojna intervencija bila upotrebljena samo kao poslednje sredstvo i da bi bila nemoguca bez mandata Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija (UN).

Kinkel je rekao da ce traziti odobrenje Moskve za mandat UN koji bi dozvolio medjunarodnim mirovnim snagama da udju na teritoriju kao zastitne snage, bez potrebe pristanka Beograda. "NATO sada ne moze da intervenise zato sto je to unutrasnje pitanje Beograda, jer nam treba mandat", a Rusija kao najvaznije istice da je jos moguce naci politicko resenje, rekao je Kinkel radiju Dojclandfunk.

"Tu moramo ostvariti veci uticaj. Nije poenta da konstanto govorimo kako NATO mora da intervenise ako nemamo odobrenje za to", dodao je on. "Voleo bih kad bi bilo moguce da imamo mandat u skladu sa Glavom sedam Povelje UN. Onda bi situacija izgledala jednostavnije. I u pravcu tog pitanja cu usmeriti svoje napore u Moskvi", najavio je nemacki sef diplomatije.

Kinkelov sastanak sa ruskim ministrom inostranih poslova Jevgenijem Primakovim dolazi nakon apela politickih direktora Kontakt Grupe obema stranama na Kosovu da potraze mirno resenje krize. Sastanak Kinkela i Primakova prvobitno je trebalo da se odrzi u Nemackoj, ali je pomeren u Moskvu zbog obaveza ruskog ministra, saopstilo je nemacko Ministarstvo inostranih poslova.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /