subota, 11. jul 1998.

FINALE: SAN DENI - FRANCUSKA-BRAZIL (21,00)

Tradicija na strani zvanicnog sampiona

Pariz - Dan posto je u Marseju obavljen zreb za zavrsnicu svetskog sampionata, “L'ekip" je osvanuo sa sematskim prikazom prognoze ko ce proci iz koje grupe, ko ce koga pobediti u osmini, cetvrtfinalu i finalu i ko ce biti sampion. Sada nam nije “u pameti" cela prognoza, ali dva detalja se secamo vrlo dobro: receno je da ce u osmini finala Holandija eliminisati Jugoslaviju, da ce u finalu igrati Brazil i Francuska i da ce pobediti-Francuska. Tada nam se ucinilo da je prognoza krajnje lokal-patriotska, drugim recima neobjektivna, ali sada, pri svodjenju racuna 16. Mondijala, ispada da je sve bilo manje-vise realno.

Francuska je bukvalno u transu. Nema niceg vaznijeg od fudbala. Predsednik Zak Sirak obukao je posle ulaska u finale dres sa brojem 23-kao 23. clan ekipe-i sa njim usao u svlacionicu da cestita igracima, mozda ce ga slediti premijer Zospen kome je Karembe poklonio dres. U nedelju uvece od 21 cas Francuska ce biti uz TV iscekujuci “istorijski trenutak". Doduse, istorija je vec stigla jer je Francuska po prvi put u finalu a li da li ce po “premier foi" (prvi put) biti i sampion sveta znacemo u nedelju u 22,45 ili nekih 40-tak minuta kasnije ako bude produzetaka.

Sa druge strane, Brazilci su vec cetiri puta bili prvaci sveta, nikada nisu izgubili ni jedno finale (osim 1950. na svom terenu u Riju od Urugvaja ali je to bila poslednja, odlucujuca utakmica finalne grupe a ne klasicni finale). U Brazilu se sprema festa za “penta-campeone" (petostruki sampioni) ali videcemo sta ce tim povodom reci Francuzi.

Kakve su sanse Francuza da iznenade Brazilce? Rekli bismo - nisu male. Objektivno, Brazil je bar za nijansu bolji kao tim a ima i Ronalda koji ce ipak biti MVP prvenstva osim ako se u finalu ne pojavi neki Turam i da jedno 2-3 gola. Medjutim, u jednom mecu, pred svojom publikom, sve je moguce. Francuzi ce biti oslabljeni neigranjem Blana, Brazilci su kompletni jer je Kafu izdrzao kaznu i vraca se u tim. Videcemo da li ce opasni Denilson izboriti mesto u prvih 11 ili ce “konzervativni" Zagalo - koji je uprkos starosti od 57 godina izrazio spremnost da vodi Brazil i na Svetskom prvenstvu 2002. - zatrazati startnih 11 kao na prethodnim utakmicama.

Francuzi su pokazali da imaju vrlo solidnu odbranu (samo dva gola, jedan iz penala), ali su po priznanju lekara njihove reprezentacije “na ivici fizickih snaga". Doduse, nisu ni Brazilci mnogo odmorniji jer su i oni igrali jedan produzetak i prosli golgotu penala. Ostaje da odluci neki detalj, neka greska, necija inspiracija, srecni ili nesrecni dan. Tradicija je na strani Brazila koji je od 8 zvanicnih utakmica izgubio samo jednu i to prijateljsku, ali jednom je vec ispao od Francuza i to na Mondijalu. Bilo je to u Meksiku 1986. kada su posle 1-1 u Gvadalahari Francuzi slavili sa bele tacke. Strpimo se do nedelje uvece...

Sudi Marokanac Belkola

Stadion “Sen Deni".Sudija:Said Belkola (Maroko). Pocetak:21 cas:

FRANCUSKA: Bartez,Turam, Desai, Lebef, Lizarazu, Desamp, Karembe, Petie, Zidane,Trezege, Djorkaef .

BRAZIL: Tafarel,Kafu, Zunior Bajano, Sampjao, Roberto Karlos,Aldair, Dunga, Leonardo, Rivaldo, Bebeto, Ronaldo. Poznata americka kompanija za proizvodnju brze hrane “Mekdonalds" ponudila je milion dolara igracu koji u finalu postigne het-trik.

KONFERENCIJA ZA STAMPU SEPA BLATERA, PREDSEDNIKA FIFA

Na redu Afrika?

Pariz. - Novi predsednik FIFA Sep Blater odrzao je juce vrlo zanimljivu konferenciju za stampu na kojoj je punih 75 minuta govorio o planovima FIFA i odgovarao na pitanja. U polucasovnom ekspozeu Blater je simbolicno grupisao 11 tema, koliko ima igraca u fudbalskom timu, na kojima ce FIFA raditi u narednom periodu. Tema broj jedan je naredni Mondijal u Juznoj Koreji i Japanu koji, po Blateru, pocinje u ponedeljak 13.jula. On je potvrdio da ce se svecano otvaranje odrzati u Seulu a finale u Japanu, pomenuo je Jokohamu kraj Tokija ali je rekao da ce odluku o tome doneti japanska fudbalska federacija. Na pitanje da li bi sampionat sveta mogao da se prosiri i na Pjongjang, odnosno Severnu Koreju, odgovorio je da bi FIFA o tome morala da donese posebnu odluku i to samo u slucaju da se do tada dve Koreje ujedine.

Od ostalih znacajnijih tema Blater je govorio o novoj ulozi konefederacija u buducoj organizaciji FIFA .

Najavio je mogucnost da i one same budu clanice Medjunarodne fudbalske federacije. Dosad su to pravo imale samo nacionalne federacije. Blater je takodje govorio o ulaganju novca FIFA u razvoj fudbala posto organizacija “nije siromasna kao nekad". Najavio je da ce svaka federacija primiti pomoc od milion dolara dok ce konfederacije dobiti po 10 miliona. Jedna od centralnih tema bice unapredjenje sudjenja, Blater ce se zalagati za profesionalizaciju arbitara i ima ideju da stimulise vrhunske igrace da odmah po zavrsetku karijere uzmu pistaljku kako bi sudili narednih 15-20 godina. Blater je, medjutim, energicno ponovio da je protiv koriscenja video snimaka za ispravljanje sudijskih gresaka.On tvrdi da fudbal igraju ljudska bica, da sude ljudi i da su greske sastavni deo igre. Smatra da video moze biti pomocno sredstvo za disciplinske organa ne, kao sto je to bio u SAD pre cetiri godine (osam utakmica kazne Tasotiju) dok ovde u Francuskoj nije koriscen i on je zbog toga izrazio zaljenje (slucaj Bergkamp-Mihajlovic)

Odgovarajuci na pitanje o organizatoru Svetskog prvenstva 2006. Blater je rekao da bi, ako se postuje dogovoreni sistem rotacije kontinenata, tada red bio na Africi ali je dodao samo pod uslovom da odabrana zemlja ponudi sve tehnicke i ostale uslove na potrebnom nivou. Ponovio je da ce odluka biti doneta u prvoj polovini 2000. godine a da su zasad kandidati Brazil i Argentina iz Juzne Amerike, Engleska i Nemacka iz Evrope, Maroko, Egipat, Nigerija i Juzna Afrika iz Afrike. Naglasio je da ce sampionat organizovati samo jedna zemlja, kao sto Statut FIFA i predvidja. U slucaju Japana i Juzne Koreje napravljen je izuzetak koji se nece pretvoriti u praksu.

Predsednik FIFA je saopstio da ce se naredni “Kup Konfederacija" igrati od 8. do 20. januara 1999. u meksickom gradu Monterej koji je izabran zato sto nije na velikoj nadmorskoj visini dok bi polufinale i finale, eventualno, moglo biti na stadionu “Acteka" u Siudad Meksiku (kapaciteta 114.000). Ucestvovace Brazil, Meksiko , SAD, Bolivija, Saudi Arabija, Egipat, predstavnik Okeanije (gotovo sigurno Australija) i najbolja evropska ekipa sa Mondiala, znaci Francuska, ali to treba da potvrdi Izvrsni komitet UEFA.

Blater je takodje rekao da se za Olimpijski turnir u Sidneju 2000. ne menja nista, igrace 16 muskih (novitet je ucesce 8 zenskih reprezentacija) starosti do 23 godine sa pravom na tri starija igraca. Blater je odbio da bilo sta kaze o novom generalnom sekretaru FIFA dok je o buducoj ulozi Misela Platinija rekao da ce biti definisana posle “studije o reorganizaciji FIFA". Izvesno je da ce Platini, koji je podrzavao kampanju Blatera za predsednika, biti neka vrsta sportskog direktora FIFA.

Zajam nije dobro resenje

Na pitanje da li losa ekonomska situacija u Japanu i Juznoj Koreji moze na bilo koji nacin da ugrozi organizaciju sampionata, odnosno da li bi FIFA bila spremna da pozajmi novac organizatorima, Blater je odgovorio:

-Ne verujem da bi zajam bio dobro resenje...Sto se tice ekonomske situacije, mi o tome zvanicno jos ne znamo nista. Ono sto ce za nas biti najvaznije jeste da organizatori ponude tehnicke, saobracajne i smestajne usluge na najvisem nivou, za sve ostalo sto se FIFA tice nece biti problema jer su svi ugovori o sponzorstvu i prodaji TV-prava odavno potpisani.

Na Blaterovoj konferenciji za stampu nije bilo reci o tekucem Mondijalu zato sto ce se danas (subota) u 10,30 pred novinarima pojaviti “trio" u sastavu Blater-Johanson-Platini i odgovarati na pitanja u vezi sa “Francuskom 98".

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /