subota, 11. jul 1998.

SKANDAL NA FILMSKOM FESTIVALU U KARLOVIM VARIMA

Jirzi Mencl prutom istukao producenta

Prag, Beta. - Visegodisnji sudski spor oko filmskih prava na roman ceskog pisca Bohumila Hrabala “Sluzio sam engleskog kralja" doziveo je nasilni epilog pred ocima sokirane publike 33. medjunarodnog filmskog festivala u Karlovim Varima.

Glavni protagonista spora, cuveni ceski reziser Jirzi Mencl prebio je prutom, uoci jedne projekcije, producenta Jirizija Siroteka koji je zajedno sa Menclom trebalo da snima po Hrabalovoj knjizi. Mencl je pred projekciju pripremio poveci prut i vrebao da li ce Sirotek “biti toliko drzak" da sedne pored njega. “Drago mi je sto sam ga tako isterao iz sale", izjavio je Mencl i vratio se medju zaprepascene kolege iz zirija da odgleda film.

Oko filmskih prava za cuveni Hrabalov roman prvo su poceli da se sude Mencl i druga reziserska legenda ceskog filma Karel Kahinja, buduci da je pisac pred smrt obojici potpisao eksluzivna prava. Spor se iskomplikovao kada je Menclov producent Sirotek ustupio prava ceskoj komerijalnoj TV NOVA koja je odbila Mencla kao rezisera i navodno razmislja da angazuje drugog ceskog oskarovca, Jana Svjeraka (“Kolja").

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /