subota, 11. jul 1998.

PATRIJARH ODLIKOVAN ORDENOM SVETOG ANDREJA PRVOZVANOG

Skroman prijem bez predstavnika drugih verskih konfesija

Pre partijarha ruski orden “za cuvanje pravoslavlja" dobio Radovan Karadzic kao “brat po veri i krvi"

Patrijarh Pavle i predsednik ruske Federacije
"Sveti Andrej Prvozvani" Aleksandar
Meljnik u Patrijarsiji u Beogradu

Patrijarh srpski gospodin Pavle odlikovan je ordenom, lentom i ikonom Svetog apostola Andreja Prvozvanog koje mu je, na svecanosti u Patrijarsiji u Beogradu urucio predsednik ruske fondacije Andreja Prvozvanog Aleksandar Meljnik. Ova priznanja su, kako je objasnio gost iz Rusije, “dobijale licnosti koje su cuvale veru pravoslavnu u svetu i na Balkanu".

“Svesni smo da je ovo vreme na Balkanu vreme iskusenja, rata i stradanja i zato smo dosli da Vam, po blagoslovu i volji patrijarha moskovskog Aleksija Drugog urucimo ovaj orden", rekao je Aleksandar Meljnik na svecanosti u Patrijarsiji.

Zahvaljujuci se na priznanju patrijarh Pavle je podsetio na tradicionalnu povezanost srpskog i ruskog naroda i istakao: “Molimo se Gospodu i svetim apostolima da sacuva ruski narod i sve narode dobre volje od nevolja koje su snasle nas narod poslednjih godina".

Fondacija Andreja Prvozvanog je nedrzavna organizacija, a orden za cuvanje pravoslavne vere osnovao je jos pre 300 godina car Petar Veliki. Medju dobitnicima tog priznanja bio je i kralj Petar Karadjordjevic. Prema recima predstavnika Podvorja moskovske patrijarsije u Beogradu oca Vitalija Tarasjeva, koji je bio u pratnji gostiju iz Rusije, ovim ordenom je u novije vreme, a pre patrijarha Pavla, odlikovan i, kako je rekao “nas brat po veri i krvi - Radovan Karadzic (1993. godine)".

Brojni novinari i fotoreporteri na prijemu su mogli da primete da, za razliku od slicnih svecanosti u Patrijarsiji, ovog puta nije bilo predstavnika drugih verskih konfesija, diplomatskog kora kao i drugih licnosti iz kulturnog i javnog zivota. U Patrijarsiji je bio princ Tomislav Karadjordjevic, akademik Dejan Medakovic, direktor beogradskog Sajma Sinisa Zaric i predstavnici porodice Karic. Oni koji poznaju patrijarha Pavla znaju za njegovu skromnost pa se, mozda time moze protumaciti relativno mali broj zvanica i skromna svecanost.

J. Kocijan

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /