nedelja, 12. jul 1997.

Pretpostavka

Mihailo Radojicic

Djukanovic je cestitao 7. jul Srbiji kao Dan ustanka. To je neke Crnogorce pogodilo posred srca... Sta ima da im cesti taj jedan dan (ustanka) kad nema dana da nedje ne dignu nesto kao ustanak. Kad bi zaredio da im sve cestita ne bi stigao nista da uradi za Crnu Goru. Drugi pogodak koji ih je strefio je nagadjanje da se nagodio s Milosevicem i da je “otpisanog politicara pripisao sebi za sagovornike iz cega bi moglo da proizidje da je “ilegalni" premijer Savezne vlade legalizovan. Pri svemu tome Djukanovic nijednu rijec ne progovara, a novine ne cute.

U njima pise ili se pretpostavlja, da su drzavni mediji u CG ucutkani da vise ne brljaju slobodno po Slobu. Meni je licno zao ako je to istina, jer su se neki drzavni novinari bili uskokotili i poceli da pisu junacke tekstove o onima koji su na izborima pali. Sad su opet odustali... A isli su tako daleko da su udarali po Momovim brkovima. Zavidan nivo hrabrog mrcenja!

Dalje stampa otkucava da su oni savezni funkcioneri iz CG, otpisani od Momove administracije na dobrom putu da ih opet vrate na isti put. Neka ih vrate isti ih je tamo i poslao onda kada je imao moc. Najtuznije je u vezi sa njima sto se neki od njih uopste zovu funkcioneri kad mogu biti u svacijoj funkciji. Neko je vec najavio da ce Radovan Karadzic uci u djacke udzbenike pa ce ga deca izucavati od Pala do Haga. Mozda je i ovo nagadjanje i oprobavanje sta ce drzava CG reci na to prije nego NATO kaze svoju rijec. Bez ikakve pretpostavke ovde je promovisana jos jedna reforma skolstva i na velika zvona je oglasena. Najavljena je kao reforma rasterecenja preobimnih programa. S Karadzicem bi je morali pod hitno prosirivati, jer je njegovo djelo obimno, a i njegov ucitelj bi onda morao zauzeti mjesto da djeci velika djela ne umaknu... za zivota savremenika.

Ako se tako nastavi bice sto nidje bit ne moze: Kako nam se drzava smanjuje programi, za skole, nam se prosiruju. Donedavno, po beogradskim mapama, djaci su izucavali i Prevlaku kao svoju domovinu, a Hrvate kao unutrasnje neprijatelje. Nije to bilo bas tako u programima, ali toliko kreativne slobode je bilo prepusteno nastavnicima. S takvim uciteljima se izvodi i nova reforma. Prevlaka je postala rekreativni program i u skoli i u politici. Okruzeni smo “prevlakama". Lakse nam je proci u Hrvatsku i preko zabranjene teritorije nego u Srbiju preko slobodne kod Prijepolja. O tome se ne pregovara... Kosovo da i ne pominjemo kao prelaz...

Srbija se brani na Kosovu. SeReJe se brani na Prevlaci... CG se nedje gubi. Prijeti joj se Kosovom- republikom. To nije pretpostavka, to se javno kazuje i na drzavnoj televiziji. Crna Gora je prva samo u prici, druga je u pretpostavci, a treca u drzavi... Sto ce reci zadnja. U tom slucaju (gore navedenom) ni slucajno joj se nista drugo desiti ne moze.

Dotle Hrvati sa svojom reprezentacijom igraju utakmice sa svijetom, a nama preostaje da sa duplom reprezentacijom (CG i YU) odigramo utakmicu sa hrvatskom Prevlakom. Gol im nikada zbiciti necemo. Sta da radimo kad imaju bolju odbranu od nase navale... A mi navalili kao na pretpostavku.

P. S. Mi smo pretpostavili da ce se novoizabrani predsjednik CG suprotstaviti pretpostavljenom... Moracemo da sacekamo da vidimo ko je od njih dvojice pretpostavka.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /