ponedeljak, 13. jul 1998.

NEMACKI MINISTAR SPOLJNIH POSLOVA NIJE DOBIO RUSKU SAGLASNOST ZA EVENTUALNO VOJNO RESENJE KOSOVSKE KRIZE

Kinkel nije ubedio Primakova

Oba ministra su podvukla da je centralni rezultat njihovog razgovora dogovor o “novim kreativnim potezima" koji, medjutim, ostaju tajna, dok s njima ne budu upoznati sefovi diplomatija ostalih zemalja clanica Kontakt grupe

Moskva, FoNet. - Mirno, politicko resenje za kosovski konflikt je apsolutni prioritet - saglasili su se u subotu u Moskvi ministri inostranih poslova Rusije i Nemacke Jevgenij Primakov i Klaus Kinkel. Na konferenciji za novinare, posle trocasovnih razgovora, sef nemacke diplomatije je posredno priznao da nije ubedio svog domacina da vojno resenje treba automatski da usledi ukoliko napori na politickom planu ne urode plodom. “Razgovarali smo o svim aspektima krize, ali sada smo orijentisani iskljucivo na politicki put resavanja situacije na Kosovu i oko njega", rekao je Kinkel. “Kljucno je da postignemo da se obnove pregovori", dodao je Primakov.

Oba ministra su podvukla da je centralni rezultat njihovog razgovora dogovor o “novim kreativnim potezima", koji, medjutim, ostaju tajna, dok s njima ne budu upoznati sefovi diplomatija ostalih zemalja clanica Kontakt grupe.

I Kinkel i Primakov su konstatovali da je moskovski susret sa predsednikom Borisom Jeljcinom oznacio zaokret u drzanju jugoslovenskog predsednika Slobodana Milosevica. Posle posete Moskvi, koja je imala pozitivan uticaj na razvoj dogadjaja, Milosevic je ispoljio uzdrzanost, ali zbog pozicije i akcija druge strane, kosovskih Albanaca, to nije donelo odgovarajuce efekte - podvukao je Primakov. Moskva potpuno odobrava “nemacki plan" za Kosovo, koji podrazumeva strogo ocuvanje teritorijalnog integriteta Jugoslavije i “realnu autonomiju" za Kosovo, rekao je ruski ministar. “Autonomiju sa velikim pravima", podvukao je Primakov. "Medjutim", dodao je on, “to iskljucuje mogucnost izdvajanja te teritorije iz Jugoslavije, kao i mogucnost stvaranja nekakve drzavne tvorevine koja bi se eventualno nazivala ’Velikom Albanijom’..."

Iz izjava dvojice ministara, koji su na konferenciji za novinare takodje naglasili veliku zabrinutost zbog stanja na Kosovu i oko njega, moze se zakljuciti da su svesni da odbojnost lidera kosovskih Albanaca prema obnovi pregovora i insistiranje na potpunoj nezavisnosti pokrajine predstavljaju veliku prepreku realizaciji nemackog, odnosno plana Kontakt grupe.

Pretpostavlja se da su “novi kreativni potezi" o kojima je postignut dogovor s tim u vezi - kako se ne bi dogodila druga Bosna - naglasio je sef nemacke diplomatije. On je rekao da je Rusija znacajan faktor u resavanju kosovske krize i da je njena uloga u tom procesu od izuzetnog znacaja, a oba ministra su jedinstvo Kontakt grupe istakli kao prvorazredni uslov za uspeh zajednickih napora. Ovdasnji posmatraci procenjuju da bi to moglo da znaci da je moskovski susret dvojice ministara ublazio ranije razlike, posto su obojica podvukli znacaj zajednickog rada na resavanju problema Kosova.

Primakov je u jednom trenutku, odgovarajuci na novinarsko pitanje direktno okrivio albansku stranu za zastoj, pomenuvsi slucaj Kijeva, opsadu rudnika i otmice civila, ali je podvukao da nije trenutak da se dokazuje ko je vise kriv ili prav, vec da se izbegne dalje zaostravanje krize. Kinkel je dodao da se medjunarodna zajednica mora jednako obracati obema stranama. “Nove mogucnosti o kojima smo razgovarali podrazumevaju konkretne poteze umesto deklarativnih poziva", rekao je Kinkel, naglasivsi da sve ostaje u okvirima politickog resavanja kosovske krize.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /