ponedeljak, 13. jul 1998.

JAKUP KRASNICI, PORTPAROL OVK U INTERVJUU LISTU “KOHA DITORE"

Uslov za prekid borbi - ucesce OVK u pregovorima

Povlacenje srpskih trupa, oslobadjanje svih zatvorenika i americko posredovanje uslovi za pregovore, izjavio Krasnici

Pristina, Beta. - Ilegalna Oslobodilacka vojska Kosova (OVK) odbacila je mogucnost da bilo koja partija kosovskih Albanaca postane njeno politicko krilo. Ne prihvatamo ni jednu partiju kosovskih Albanaca kao svoje politicko krilo, izjavio je portparol OVK Jakup Krasnici pristinskom dnevniku na albanskom “Koha ditore". Albanske politicke partije na Kosovu “treba, pre svega, javno da priznaju OVK kao oruzane snage Kosova i da sadasnje stanje priznaju kao ratno stanje", napomenuo je Krasnici.

“To su dva preduslova bez kojih se ne moze razgovarati sa OVK. Nasa vojska ima svoj koncept i svoju politicku platformu i zato drugi treba da priznaju politicki program OVK, a nakon toga se moze razgovarati", naglasio je on. OVK nema bliske odnose ni sa jednom partijom, kazao je Krasnici i dodao da je ona “pozvala sve politicke partije da formiraju jedan front i da se ujedine sa OVK". “Tek tada bi se moglo govoriti o tome ko moze da predstavlja OVK na politickom planu", dodao je on.

Upitan da li se “OVK bori za promenu granica i oslobadjanje svih albanskih teritorija", Krasnici je rekao da se ona “bori za oslobadjanje okupiranih podrucja Albanije, sto ne podrazumeva ujedinjenje sa Albanijom, jer samo OVK ne moze da se bori za ujedinjenje svih albanskih podrucja".

Portparol OVK je odrecno odgovorio na pitanje da li OVK prihvata Ibrahima Rugovu za svog komandanta i da li podrzava konstituisanje kosovskog parlamenta. “Rugova nije ispunio uslove da bude predsednik Kosova, a protivimo se i konstituisanju kosovskog parlamenta, jer smatramo da prvo treba da se oslobodimo, a potom da formiramo politicki pluralizam i raspisemo slobodne izbore", rekao je Krasnici. On je kazao da je “borba koju vodi OVK na Kosovu visedimenzionalna. To je borba za slobodu, za civilizaciju i dostojanstvo, za buducnost".

Krasnici je izjavio da su “povlacenje srpskih snaga sa Kosova, oslobodjanje zatvorenika i kidnapovanih i posredovanje u razgovorima, pre svega americko, glavni zahtevi" bez cijeg ispunjenja ne moze doci do pregovora sa srpskom stranom. Za pregovore je potrebna i dobro pripremljena platforma koju albanska strana sada nema, dodao je on naglasivsi da ce OVK “nastaviti borbu ako neko bude vodio pregovore bez konsultacija sa njima". Prema njegovim recima, OVK podrzava svaku inicijativu medjunarodne zajednice koja vodi ka “unapredjenju alabanskog pitanja", ali se protivi svakom pokusaju da se “u istu ravan stave zlocini, teror i represija srpskog rezima na Kosovu i oslobodilacka borba Albanaca".

“OVK uskoro u Pristini"

Pristina, Beta. - Portparol ilegalne Oslobodilacke vojske Kosova (OVK) Jakup Krasnici izjavio je da “nije daleko dan kada ce OVK biti fizicki prisutna i u Pristini". U drugom nastavku intervjua za pristinski dnevnik na albanskom “Koha ditore", Krasnici je rekao da se “borba te organizacije za nezavisnost Kosova odvija prilicno brzo". Krasnici je pozvao civilno srpsko stanovnistvo da preda oruzje “i ne suprotstavlja se kosovskoj vojsci. Njima ce biti garantovana sva prava i slobode", rekao je on. Krasnici je opovrgao tvrdnje da u redovima OVK ima mudzahedina, recima: “Mi necemo dozvoliti da nasem ratu dajemo bilo kakvu obojenost, a ponajmanje versku". On je naglasio da je OVK svakoga dana sve jaca, i da je albanski narod siguran gde god je ona prisutna.

Krasnici je izrazio nadu da ce Vlada Albanije “svim svojim mehanizmima sve vise biti u sluzbi pravednog rata, jer se na Kosovu vodi rat za ocuvanje nacionalnih obelezja"... i da svi Albanci, “bilo gde da se nalaze, treba da iskoriste sve mogucnosti da sredstvima kojima raspolazu pomognu svoju bracu".

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /