ponedeljak, 13. jul 1998.

PROTESTIMA U TUZLI I SARAJEVU OBELEZENA TROGODISNJICA PADA SREBRENICE

Razjasniti sudbinu nestalih lica

Tuzla, Sarajevo, FoNet, Beta. - U Tuzli je u subotu odrzan protest kojim je obelezena trogodisnjica dogadjaja oko Srebrenice. U organizaciji Udruzenja “Majke Srebrenice i Podrinja" na tuzlanskim ulicama mirno je protestovalo oko tri hiljade zena, dece i staraca, a prisutnima se obratio predsednik udruzenja Ibran Mustafic. On je za “tragediju Srebrenice", bivse zasticene zone UN, optuzio snage bosanskih Srba, medjunarodnu zajednicu, predsedavajuceg Predsednistva BiH Aliju Izetbegovica i tadasnjeg nacelnika Staba Vojske BiH Rasima Delica.

Nekoliko desetina zena izbeglih iz Srebrenice pre tri godine pozvalo je medjunarodnu zajednicu da ucini vise da se razjasni sudbina hiljada lica koji se zvanicno jos vode kao nestali, javlja AFP. One su se, povodom trogodisnjice pada Srebrenice, okupile ispred sarajevske kancelarije Visokog predstavnika medjunarodne zajednice za Bosnu Karlosa Vestendorpa, noseci plakate i placuci zbog izgubljenih rodjaka. Inace, predsedavajuci Predsednistva BiH Alija Izetbegovic izjavio je da rukovodstvo i Armija BiH nisu mogli uraditi nista vise nego sto su uradili za spas Srebrenice u toku ofanzive srpskih snaga na tu zasticenu zonu u leto 1995.

Krivci za stradanje bosnjackog stanovnistva u tom gradu su “srpska agresija i svet koji je dozvolio da uz garanciju UN srpska vojska pregazi Srebrenicu", rekao je Izetbegovic na TV BiH povodom trece godisnjice pada Srebrenice. On je kao “besmislene" odbacio tvrdnje da je rec o zameni Srebrenice za Vogoscu. “Da smo hteli da je izdamo i prodamo ne bismo je branili, ni politicki ni vojno", naglasio je Izetbegovic i dodao da se “tragedija Srebrenice pokusava unovciti i pretvoriti u neke politicke poene".

Na pitanje sta su vlada i armija ucinili nakon pada Srebrenice na zbrinjavanju stanovnistva, Izetbegovic je rekao da je oko “90 odsto Srebrenicana smesteno u stanove, oko 7.000 porodica dobilo penzije, a veliki broj ljudi primljen u vojsku i da se stipendiraju svi studenti iz tog grada koji studiraju u BiH". “Tragamo za nestalim koliko god je to moguce i koliko god mozemo", dodao je on.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /