ponedeljak, 13. jul 1998.

DANAS NASTAVAK SUDJENJA MILANU KOVACEVICU PRED HASKIM TRIBUNALOM

Svedoci zatvorenik iz Omarske

Hag, Beta. - Pred medjunarodnim sudom za ratne zlocine u Hagu danas se nastavlja sudjenje Milanu Kovacevicu, optuzenom za genocid, zlocine protiv covecnosti i ratne zlocine u opstini Prijedor, u Bosni, 1992. godine. Kovacevic (57) je odbacio svih 15 tacaka optuznice kojom je, kao jedan od najvisih funkcionera u opstini i pre i posle nasilnog zavodjenja srpske vlasti, okrivljen za “kljucnu ulogu" u genocidu i drugim zlocinima nad nesrpskim stanovnicima Prijedora od aprila do decembra 1992. godine.

Sudjenje se nastavlja ispitivanjem prvog neposrednog svedoka Mevludina Sejmenovica, clana opstinskog rukovodstva SDA u Prijedoru, koji je podrobno opisao “vojni udar kojim je SDS" preuzela vlast u opstini. U prijedorskoj opstinskoj skupstini neznatnu vecinu je imala SDA. Prijedor se nije prikljucio srpskoj autonomnoj oblasti, kakve su u to vreme stvarane u BiH, prema oceni tuzioca, kao nukleus paralelne civilne i vojne strukture, iz koje ce nastati Republika Srpska. Odbijanje prikljucenja novonastajucoj srpskoj tvorevini u Bosni bio je, prema oceni svedoka i tuzioca, razlog nasilnog preuzimanja vlasti u cemu su, kako je izjavila tuzilac Holis, ucestvovali JNA, odnosno Beograd. Sejmenovic je bio zatvoren u Omarskoj o cemu ce svedociti u nastavku sudjenja.

Tuzilac je kao dokaze podneo niz dokumenata srpskih vlasti u Prijedoru, medju kojima i dokumente koje je potpisao Milan Kovacevic. Dokumenti su oduzeti u Prijedoru na osnovu naloga za pretres glavnog tuzioca Medjunarodnog krivicnog suda u Hagu. Nalog su izvrsile snage Sfora. Pre Sejmenovica u svojstvu vestaka svedocila je norveski sudija Sofi Greve koja je bila clan nekadasnje Komisije eksperata UN sto je prikupljala podatke o zlocinima na tlu bivse Jugoslavije. Komisija je podrobno proucila zbivanja u opstini Prijedor.

Sudjenje Kovacevicu trajace svih pet dana naredne nedelje.

U druge dve sudnice Haskog tribunala u toku su sudjenja hrvatskom generalu Tihomiru Blaskicu, koji odgovara za surovu kampanju “etnickog ciscenja" Muslimana u dolini reke Lasve u Bosni, i trojici pripadnika snaga vlade u Sarajevu koji su okrivljeni za zlocine nad Srbima u logoru Celebici, kod Konjica.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /