ponedeljak, 13. jul 1998.

ZASTO SU NISKI SOCIJALISTI ORGANIZOVALI PROSLAVU 7. JULA NA CENTRALNOM GRADSKOM TRGU

Jeftina estrada ukinula praznik

Dan ustanka proslavljen uz pecenog vola, turbo-folk zvezde i decibele s “plemenitom namerom" da nadjacaju mitraljeze i minobacace sa Kosova

“Ovo je skandal zbog kojeg se cak i ’njihov’ Zikica Jovanovic Spanac okrece u grobu", komentarisao je “narodnu" proslavu 7. jula, zvanicnog Dana ustanka u Srbiji, jedan od posetilaca centralnog gradskog trga u Nisu. “Ali se opet pokazalo da socijalisti najbolje poznaju ovaj narod", dodao je drugi, pokazujuci rukom na prilicno brojne posetioce ovakve svetkovine.

Pred vise hiljada gradjana (neki novinari su procenjivali broj posetilaca i na deset hiljada), okupljenih na Trgu oslobodjenja, u cast ovog praznika nastupile su takozvane folk zvezde: Dana Jelacic, Mica Demirovic, Nebojsa Lutovac, Jelena Brocic, Radmila Misic, Maja Marijana i Dzej. Najavljivani Miroslav Ilic nije dosao na ovakvu proslavu, koja se na lokalnoj televiziji “Belle amie", iskoriscenoj i za direktan prenos citavog dogadjaja, danima reklamirala kao “centralna srpska estradna proslava" Dana ustanka u Srbiji.

Avanturizam

"Verujemo da srpski narod pamti sa koliko zrtava je platio poluvekovnu komunisticku 'slobodu' i ta zla vremena se ne mogu izbrisati ni pecenim volovima na raznju, iako je narod zaista gladan, ali upravo zbog onih koji mu taj razanj cinicno nude", navodi se u saopstenju niskog SPO povodom proslave 7. jula na Trgu oslobodjenja. Niski odbor DS u svom saopstenju dodaje da idejni sledbenici Zikice Jovanovica Spanca slave dan kada je taj "komunista i belosvetski avanturista" pucao u Srbina, dokazujuci na taj nacin da su "neprijatelji srpskog naroda" uvek birali takve dane, kao sto je Sveti Jovan, da Srbiji nanesu zlo.

Ali su zato posetioci dobro zapamtili reklamne poruke socijalista da ce se na centralnom gradskom trgu besplatno deliti parcici pecenog vola, lepinje i hladno pivo. Neki od posmatraca su prezrivo komentarisali kako je Trg oslobodjenja, koji se u vreme gradjanskog protesta 1996/97. nazivao Trgom slobode, od 7. jula ove godine zove “Vol strit". Drugi su, medjutim, “hrabro" jurisali na stolove ispod satora sa reklamom “Red bula", tako da je jagma za mesom, hlebom ili pivom, na trenutke licila na pravi ljudski stampedo. Besplatno meso je “planulo" za samo pola casa. Sporiji, slabiji i dostojanstveniji su ostali i “gladni" i zapanjeni zbog ovakvih “jurisa".

“Proslava 7. jula je u potpunosti uspela. Vise desetina hiljada gradjana Nisa je pokazalo da postuje 7. jul kao povod za ovakvo okupljanje. Medju posetiocima je bilo i pojedinaca iz rukvodstva DS i SPO iz Nisa koji su na taj nacin dokazali da se ne slazu sa stavovima rukovodstava tih partija. Ova proslava Dana ustanka je oznacila definitivan pocetak kraja nenarodne i nedemokratske gradske vlasti (PO “Zajedno"). Ovo je pocetak zavrsnih akcija za svrgavanje tih lokalnih vlastodrzaca sa vlasti", kaze predsednik niskih socijalista Goran Nikolic i dodaje da je na ovakvoj proslavi “sve bilo besplatno", te da su i pevaci gostovali “potpuno besplatno".

Predsednik Okruznog odbora SRS Dragoljub Stamenkovic je, medjutim, rekao niskim novinarima da “licno smatra" da nije vreme za ovakve “glamurozne" svetkovine i zabave. “Vreme je za krajnje ozbiljno ponasanje, odgovornost i restrikcije u svim oblastima zivota u nasoj drzavi. Na samo stotinu kilometara od Nisa je Kosovo i Metohija na kojem ovih dana ginu gradjani i policajci. A i Nislije zasluzuju bolje od jeftinih kafanskih pevaljki i pecenih volova", kaze Stamenkovic.

Niski socijalisti su najavili “veliku proslavu" 7. jula jos 13. maja, kada je niski SPO ispred svog sedista postavio bistu generala Draze Mihajlovica, u cast dana kada je on, kao “prvi gerilac u porobljenoj Evropi podigao ustanak u Srbiji". Posto im nije uspelo da centralna republicka proslava zvanicnog Dana ustanka u Srbiji bude u Nisu, odlucili su se da u ovom gradu naprave makar “centralnu srpsku estradnu proslavu". Nema sumnje da su mnogi poznavaoci politickih prilika iznenadjeni niskim kulturnim nivoom proslave, ukoliko se tako moze nazvati pevanje takozvanih turbo-folk zvezda, u mini suknjama sa tigrastim motivima, pored satora ispod kojeg se besplatno delio peceni vo. Njihovo iznenadjenje je utoliko vece sto je u takvoj vasarskoj atmosferi uzivao cak neocekivano veliki broj gradjana Nisa. Njima za utehu ostaje utisak da su 7. juli, kao ozbiljan i vazan drzavni praznik, ukinuli upravo socijalisti, koji su od njega napravili najobicniju i sasvim osrednju estradnu paradu.

Z. Miladinovic

Samar kulturi i dostojanstvu

Predstavnici niskog GSS ocenjuju da je proslava 7. jula na Trgu u reziji niskih socijalista “sraman dogadjaj" ciji je cilj da se udari samar kulturi i dostojanstvu koje je Nis pokazao tokom gradjanskog protesta. “Mozda su niski socijalisti imali plemenitu nameru da ozvucenjem od suludih 25 hiljada vati nadjacaju mitraljeze i minobacace sa Kosova. Ukoliko je rec o tome, bilo bi mnogo logicnije i postenije da ovakve manifestacije organizuju u Peci, Kijevu ili Klini. U svakom slucaju su svojom turbo-folk muzikom na proslavi jednog krajnje problematicnog i cisto ideoloskog dogadjaja dokazali da je vladajuca oligarhija u Srbiji najveselija kada je drzava u najvecoj krizi", navodi informativna sluzba lokalnog GSS.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /