ponedeljak, 13. jul 1998.

Janicarska glad

Sledeca faza privrednog oporavka bice zavlacenje ruku izmedju naslaganih gaca gde prosecan Srbin drzi devize

Pise: Dragoljub Zarkovic

Pripadnici “Crne ruke" bili su ubedjeni da su vodjeni “bozijom rukom", sto ce reci - pravednim gnevom. Zenski ogranak kraljeubica, posle osmodecenijske pauze, mogao bi biti formiran ovih dana povodom odluke Savezne vlade da se zabrani uvoz polovne tekstilne robe, sto znaci da ce biti pozatvarane takozvane “second hand" prodavnice, u kojima otmene i obesparene gradjanke ove zemlje pronalaze bolji deo sopstvene proslosti. Apsurd je izveden do kraja - ko nema para za Versaci modele, nema ih ni za Jumkovu konfekcijsku robu, odnosno stvoreno je drustvo u kome je sasvim jasno da onaj ko nema brdo para nema ni dinara.

Prividja mi se neki Apis u suknji kako s balkona Palate federacije “baca u Moracu" Momira Bulatovica. Zeleo bih da se razumemo, ovo nije saljiva tema, ako se izuzme Bulatovic. Dimenzije obracuna s polovnim krpama svedoce da ova drzava grebe po loncu i da ce sledeca faza privrednog oporavka ukljucivati pretres po stanovima, zavlacenje drzavne ruke izmedju naslaganih gaca, gde Srbi obicno drze devize.

Ta odluka savezne vlade sadrzi citav niz budalastih odredbi koje obicno propisuje vlast kad zapadne u paniku, jer nece biti da je Bulatovic iz savezne administracije najurio bas svakog ko zna dve racunske radnje. Kad se, naime, sve sabere i oduzme, ceh odluke o poostravanju uvoznog rezima za robu siroke potrosnje, platice gradjani preko visih cena, a ne verujem da ce provizija koju drzava planira da uzme monopolisuci promet duvana, pica, kafe, voca i ostalog, ishraniti i odzebaniti policiju na Kosovu.

Ima u Volterovom “Kandidu" opis nekih janicara koji u Krimskom ratu cuvaju harem pod opsadom, pa kad su poceli da crkavaju od gladi rese da pojedu zenske. Tu se nasao neko ko im je savetovao da im odseku samo po pola straznjice, jer tako ce sacuvati harem, a bice tu i ona druga polovina, kad ponovo ogladne. Ovi nasi ponovo su ogladneli. U “Kandidu" Rusi pobede i spasu poluguzate zatocenice. Ovde nema ko da pobedi i moj vam je savet - setajte s rukama otpozadi.

(Autor je direktor nedeljnika “Vreme")

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /