ponedeljak, 13. jul 1998.

U SREDU NASTAVAK RAZGOVORA SA LONDONSKIM KLUBOM

Na dnevnom redu utvrdjivanje visine duga

Jugoslovenska delegacija odlazi danas u London, da bi u sredu nastavila razgovore sa poveriocima Londonskog kluba o modalitetu prestrukturiranja ovog duga prema inostranim komercijalnim bankama. Dobro je sto se razgovori nastavljaju, ali od ove njihove faze ne treba ocekivati nista spektakularno, jer sledi najpre dugotrajan i mukotrpan posao da se knjigovodstveno utvrdi visina samog duga - o kolikoj je u stvari glavnici i kamatama rec. Predstoji otvaranje knjiga i njihovo usaglasavanje, “od papira do papira", sto je posao koji je za vreme sankcija bio prekinut, pri cemu jugoslovenska strana nije imala podatke o tome sta se sa ovim dugom u medjuvremenu desavalo. Ovaj posao, po procenama nekih strucnjaka, ne bi mogao da traje krace od tri do cetiri meseca.

Inace, poznato je da postoji razlika u procenama o visini duga, pri cemu se u Londonskom klubu svojevremeno operisalo cifrom od 3,3 milijarde dolara, dok su se jugoslovenske procene vrtele oko iznosa od 2,4 milijarde dolara. Usaglasavanje podataka o dugu komplikovano je i zato sto su nove drzave nastale iz bivse SFRJ u razlicito vreme iskakale iz duznickog paketa i sklapale svoje aranzmane sa poveriocima, pa sve to sada treba sravniti, ukljucujuci i kamate, koje shodno tome ne mogu opterecivati ceo iznos, vec fazno preostali deo duga.

U jugoslovenskim krugovima se i dalje istice namera da se sa Londonskim klubom, koristeci razlicite modalitete, postigne aranzman koji ce u sto vecoj meri smanjiti obaveze i njihovu otplatu prilagoditi realnim mogucnostima zemlje. Neka vrsta ponude u prethodnim razgovorima potekla je i od samog Londonskog kluba, mada o njoj jos nigde nije raspravljano, niti se ona moze uzeti kao definitivna. Kako “Nasa Borba" saznaje u stranim izvorima, preliminarno je ponudjeno da se SRJ razduzi putem “kengurovih obveznica" (koje podrazumevaju skokovito vracanje duga), uz otpis 25 odsto kamata odmah po potpisivanju sporazuma sa Londonskim klubom. Na taj nacin bi se vracalo 75 odsto samog duga i isti procenat kamata. Preostalih 25 odsto duga SRJ bi vratila kroz evro-obveznice, koje bi bila duzna da emituje tek po ispunjenju odredjenog uslova. Taj uslov je vezan za popravljanje kreditnog rejtinga zemlje, odnosno za vreme kad on bude “ocenjen" sa BBB -.

U javnosti barem, nisu poznate jugoslovenske reakcije na ovaj scenario, niti da li ce on figurirati kao predlog poverilaca. Uoci odlaska jugoslovenske delegacije u London, u zvanicnom saopstenju je receno samo to da se ocekuje da Londonski klub izadje sa svojim vidjenjem prestrukturiranja jugoslovenskog duga.

B. Jager

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /