ponedeljak, 13. jul 1998.

PATRIJARH PAVLE JUCE U PETROVARADINU SLUzIO ARHIJEREJSKU LITURGIJU

Srbiju spasavaju jaka crkva - i jaka vojska

Novi Sad. - Patrijarh srpski gospodin Pavle sluzio je juce, na Petrtovdan, svetu arhijerejsku liturgiju u Perovaradinu, u crkvi Svetog apostola Pavla, u krugu Vojne bolnice. Uz veliki broj svestenika i pred nekoliko hiljada Novosadjana okupljenih u krugu bolnice, sa njim su cinodejstvovali vladika sremski Vasilije i episkop osecko-poljsko-baranjski Lukijan.

Svecanosti kraj crkvice u bolnickom krugu, koju je 1926. godine podigao kralj Aleksandar i koja je nedavno preuredjena i vracena SPC, prisustvovala je vojna svita na celu sa generalima Vojske Jugoslavije Srboljubom Trajkovicem i Gezom Farkasom, gradonacelnik Novog Sada dr Stevan Vrbaski, predsednik UO Univerziteta u Novom Sadu dr Olga Hadzic i predsednik gradskog odbora socijalista dr Josip Cikos.

Posle dvocasovne liturgije, partrijarh srpski gospodin pavle urucio je Vojno-medicinskom centru u Petrovaradinu Orden Svetog Save prvog reda zbog, kako se navodi u obrazlozenju odluke Svetog arhijerejskog sinoda, “truda, ljubavi i stalne brige o narodu". Lenta sa ordenom stavljena je na grudi upravnika VMC u Petrovaradinu, pukovniku dr Vladimira Patica koji je naglasio da ova medicinska ustanova vec 212 godina “vida rane i duse svima kojima je to potrebno".

Za nesebican tridesetogodisnji rad i velike napore da se obnovi hram apostola Pavla, mesnog paroha Bozu Sovilja SPC je odlikovala naprsnim krstom.

Govorei okupljenim vernicima, patrijarh Pavle je podsetio na hriscansku vrlinu prastanja i obvezu “da se ne osramotimo pred precima koji su bili ljudi i u dobru i u zlu, iu rtu i u miru" te da nikom ne bi trebalo da bude zao “postradati za istinu i pravdu". Vladika sremski gospodin Vasilije, rekao je da ljubav prema otadzbini postaje simbol vere te da je Srbija, koju je sloboda rodila, bila jaka drzava samo onda kada je imala jaku crkvu i jaku vojsku.

P. Petrovic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /