ponedeljak, 13. jul 1998.

DOKUMENTACIONO-INFORMACIONI CENTAR “VERITAS" POVODOM SUDJENJA “RATNIM ZLOCINCIMA" IZ GRUPE STIKOVO

Odlucujuca nacionalna pripadnost

Pred pocetak sudjenja pred Okruznim sudom u Splitu zarobljenicima iz sela Stikovo, marta ove godine, Dokumentaciono-informacioni centar “Veritas" uputio je poziv domacim i medjunarodnim humanitarnim organizacijama da posalju svoje predstavnike koji bi pratili tok sudjenja, “kako bi se neposredno uverili u kojoj meri hrvatsko pravosudje primenjuje medjunarodne pravne standarde prema Srbima optuzenim za ratne zlocine".

“Veritas" nema informacija da je bilo koja od pozvanih organizacija ili institucija (beogradske kancelarije Ujedinjenih nacija, Visokog komesarijata UN za izbeglice, posmatracke misije Evropske unije, Medjunarodnog komiteta Crvenog krsta i Haskog suda, te Vlada SRJ - Komisija za humanitrana pitanja i nestala lica i republicko Ministarstvo za veze sa Srbima van Srbije) poslala svoje predstavnike, ali, kako istice predsednik “Veritasa" Savo Strbac, “zato raspolazemo proverenom informacijom da je Oruzni sud u Splitu 2. jula ove godine izrekao presudu osmorici Srba iz sela Stikovo za ’nepobitno zlocinacko i nehumano ponasanje optuzenih u dugom razdoblju, cime su prekrsili medjunarodne konvencije i pocinili ratne zlocine protiv civilnog stanovnistva’".

U Splitu su na po 15 godina osudjeni Milan Graovac, Milan Bura i Ilija Erakovic, Dusan Erakovic, Ilijin sin, na 12 i Vaso Graovac na osam godina zatvora. Trojici je sudjeno u odsustvu: Rajko Vudragovic i Jovica Knezevic osudjeni su na po 20 godina, a Savo Bura na 12 godina zatvora, s tim da se Savo Bura, sin osudjenog Milana, i Jovica Knezevic, nalaze na spisku nestalih.

- Osmorica Srba osudjeni su, bez valjanih dokaza, zbog navodnog paljenja i pljackanja hrvatskih kuca, sto je kvalifikovano kao ratni zlocin, a osudjenima izrecena ukupna kazna od 117 godina zatvora - kaze Strbac.

Selo Stikovo je, po popisu stanovnistva iz 1991. godine, imalo 360 stanovnika, od cega 324 srpske nacionalnosti, sto su zvanicni podaci Statistickog zavoda Hrvatske. U toku akcije “Oluja", avgusta 1995, devetorica Srba iz tog sela je, kako navodi Strbac, ubijeno ili nestalo, dok je 17 dospelo u hrvatske zatvore.

Ostali Srbi su pred hrvatskom vojskom i policijom izbegli iz sela, a njihova imanja su spaljena i opljackana. Za to jos niko nije osumnjicen, ni od Haskog suda, ni od nacionalnih sudova, naglasava predsednik “Veritasa" u pozivu humanitranim organizacijama, izrazavajuci protest zbog primene duplih arsina u kvalifikovanju ratnih zlocina, zavisno od nacionalne pripadnosti.

LJ. G.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /