ponedeljak, 13. jul 1998.

PODGORICKA “POBJEDA" TVRDI DA STAMPARIJA U TOPCIDERU RADI PUNOM PAROM

Novac za srbijanske penzionere

Podgorica. - Prema pisanju jucerasnje podgoricke “Pobjede", stamparija na Topcideru “opet radi punom parom". Pozivajuci se na svoje pouzdane izvore, podgoricki dnevni list konstatuje da je Centralna jugoslovenska banka u prosli petak “pustila u opticaj oko 800 miliona dinara da bi pokrila isplatu penzija u Republici Srbiji".

“Da li je moguce da su to opet uradili? To nije normalno! Ja prosto ne mogu da vjerujem da je Centralna banka ponovo pribjegla finansiranju javnog sektora iz primarne emisije. To lici na neke prethodne situacije koje smo imali", izjavio je doskorasnji ministar finansija u Saveznoj vladi Bozidar Gazivoda. On je rekao da se tako “zbog slabih mogucnosti privrede da finansira javni sektor, Centralna banka pretvara u fiskalnu instituciju".

Uz puno razumijevanje za penzionere, Gazivoda naglasava da je “stampanje novca bez pokrica cisto nasilje nad ekonomijom". “Jer, jedni u tome gube, a drugi dobijaju. Jednostavno - penzioneri u Srbiji dobijaju (te) pare a u Crnoj Gori ne" - pojasnio je Gazivoda.

Medjutim, uticaj Crne Gore na monetarnu plitiku sveden je na minimum nakon kadrovskih pomjeranja u Narodnoj banci Jugoslavije koje je izvrsio Momir Bulatovic sa pozicije saveznog premijera. “Jednostavno, danas Vlada Crne Gore nema cak ni osnovne informacije o tome sta se radi u jugoslovenskoj centralnoj banci", konstatuje Gazivoda.

B. I. M.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /