ponedeljak, 13. jul 1998.

MATE GRANIC, HRVATSKI MINISTAR SPOLJNIH POSLOVA

Uskoro sledi konacno resenje

Herceg Novi, FoNet. - Ministar inostranih poslova Republike Hrvatske Mate Granic izjavio je da ocekuje skoro konacno resenje pitanja Prevlake, na principima stavova Badenterove komisije, Povelje UN, Helsinske deklaracije i Pariske povelje, isticuci da su temeljne odrednice nepromenljivost granica i slobodan ulaz u Bokokotorski zaliv.

Granic je uz to najavio da ce, prilikom svog skorog susreta sa jugoslovenskim ministrom inostranih poslova Zivadinom Jovanovicem u Zagrebu, razgovarati i o otvaranju generalnog konzulata Republike Hrvatske u Kotoru, ocekujuci da ce on biti otvoren pre kraja ove godine. “Nas je prijedlog da se odredi granica na moru, jer ona dosad nije bila utvrdjena, s tim sto ce biti osiguran slobodan ulaz u Bokokotorski zaliv. Ukupno gledajuci, zelimo da na tom podrucju bude sasvim mirna i sigurna granica", rekao je Granic za “Slobodnu Dalmaciju", isticuci da je Hrvatska predlozila asimetricnu demilitarizaciju od pet kilometara na hrvatskoj, a samo dva na crnogorskoj strani, zato sto zeli pokazati da je u pitanju bezbednosni, a ne teritorijalni spor.

“Preporucili smo i otvaranje dva granicna prelaza i zelimo da se pitanje Prevlake konacno rijesi", rekao je hrvatski ministar, dodajuci da “Hrvatska ima sve argument za trajno i konacno rjesenje tog pitanja, cime ce se rijesiti i poslednje sigurnosno pitanje u Hrvatskoj".

Granic nije mogao precizirati datum susreta sa Jovanovicem, ali je potvrdio da ce Prevlaka i otvaranje granicnih prelaza sa Crnom Gorom biti glavne teme tog sastanka. On je, takodje, naglasio da “Hrvatska pozitivno gleda na dosadasnje izjave sluzbenih predstavnika Crne Gore, koji su zainteresirani kako za trazenje konacnog rjesenja, tako i za otvaranje granicnih prelaza".

Inace, hrvatski ambasador u Ujedinjenim nacijama Ivan Simonovic zatrazio je od Saveta bezbednosti UN da u rezoluciji o Prevlaci jasno potvrdi hrvatski suverenitet nad tim podrucjem. Kako su javili hrvatski mediji, u pismu Savetu bezbednosti Simonovic je pozdravio resenost Crne Gore da resi pitanje Prevlake i spremnost Beograda na pregovore.

Savet bezbednosti trebalo bi sredinom meseca da odlucuje o produzetku mandata posmatraca UN na Prevlaci. Simonovic je, medjutim, odbacio svako osporavanje medjunarodno priznatih granica Hrvatske i ponovio da je Prevlaka za Hrvatsku bezbednosno, a ne teritorijalno pitanje.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /