ponedeljak, 13. jul 1998.

U PRISTINI IZLOZEN DEO ORUZJA ZAPLENJENOG KOD SELA KOSARE

Nadjene i protivtenkovske mine

Pristina, Beta. - U kasarni "Kosovski junaci" u Pristini juce je izlozen deo naoruzanja i vojne opreme zaplenjene od osmog do 11. jula na granici sa Albanijom.

Kapetan Vojske Jugoslavije Zeljko Zirojevic objasnio je da su izlozeno oruzje, vojna oprema i minskoeksplozivna sredstva "siptarski teroristi pokusali da iz Republike Albanije ubace na teritoriji Kosova i Metohije". To oruzje zaplenjeno je u rejonima karaula Djerovica, Cafa Morina i Morina, na podrucju opstine Djakovica, i karaule Vrbica, opstina Prizren.

"Siptarski teroristi su prvi put pokusali da unesu protivtenkovske mine na nasu teritoriju", rekao je kapetan Zirojevic, pokazujuci nekoliko sanduka sa 46 komada tih mina. Na sanducima su bile etikete ispisane na albanskom jeziku. On je na pitanje novinara da li su diplomatski predstavnici, koji su minule nedelje krenuli u posmatracku misiju na Kosovu, bezbedni kazao: "Tamo gde se nalaze nasi pripadnici je bezbedno i sugirno, a siptarski teroristi su spremni na sve". Zirojevic je rekao da ti posmatraci nisu posetili podrucja gde je zaplenjeno to oruzje, jer je "nepristupacan teren".

Domacim i stranim novinarima pokazana su cetiri teska, protivavionska mitraljeza marke "broving", tri bestrzajna topa kalibra 82 milimetra, sedam minobacaca kalibra 60 milimetara, sest rucnih bacaca, medju kojima i jedan marke "ambrust", 13 mitraljeza razlicite proizvodjnje. Izlozeno je 96 paketa ekploziva trotil, 204 rucne bombe, kao i gotovo 60 hiljada metaka za automatske puske i mitraljeze. Pokazano je i vise od sezdeset pusaka raznih modela.

Pre sedam dana, u istoj kasarni, novinarima je takodje predstavljen deo oruzja zaplenjenog od 28. juna do 5. jula. Tada je pokazano sest minobacaca od 60 milimetara, pet postolja za minobacace i 72 mine za te minobacace. Pre sedam dana bila su izlozena cetiri rucna bacaca od 40 milimetara, tri puskomitraljeza 7,62 milimetara, 52 poluautomatske puske, kao i 1.800 metaka kalibra 7,62 milimetara za automatske i poluautomatske puske i 2.700 metaka za mitraljez. Novinarima je tada pokazana i zaplenjena municija velikog kalibra, 480 metaka kalibra 12,7 milimetara i 320 metaka kalibra 14,5 milimetara.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /