utorak, 14. jul 1998.

ZAKLJUCCI MINISTARSKOG SAVETA EU

Nasilje i terorizam neprihvatljivi

Sefovi diplomatija zahtevaju da se odmah obustavi spoljna pomoc i podrska naoruzanim Albancima, da Milosevic ispuni dogovor sa Jeljcinom i da Savet bezbednosti stane iza odluka Kontakt grupe

Medjunarodno ucesce u dijalogu neophodno:
Hans van Mirlo i Klaus Kinkel, sefovi
holandske i nemacke diplomatije juce
u Briselu

Brisel, Beta. - Sefovi diplomatija Evropske unije juce su u Briselu zatrazili da Savet bezbednosti UN rezolucijom podrzi zahtev medjunarodne zajednice obema stranama na Kosovu da obustave nasilje i nadju mirno resenje. Ministri EU istovremeno su naglasili da SB UN mora odobriti i medjunarodnu vojnu intervenciju da se “na to privoli onaj ko sprecava takav proces". U usaglasenim zakljuccima zasedanja, u koje je imala uvid agencija Beta, ministri evropske petnaestorice su naglasili da vlasti u Beogradu imaju “prevashodno odgovornost u prouzrokovanju krize i zato i u stvaranju uslova za dijalog". Sefovi diplomatija EU su, istovremeno, zatrazili da se “zajednica kosovskih Albanaca, ukljucujuci oruzane grupe, obaveze na dijalog i odustane od nasilja i akata terorizma". Ministri “priznaju da i na naoruzane grupe kosovskih Albanaca takodje pada odgovornost u naporima da se otkloni nasilje i sva oruzana dejstva" i podvlace da su akti nasilja i terorizma neprihvatljivi i nece resiti problema Kosova. “Ministarski savet EU zahteva da se odmah obustavi spoljna pomoc i podrska naoruzanim grupama kosovskih Albanaca", navodi se u zakljuccima. Takodje je zatrazeno da vlasti u Beogradu s Kosova “povuku snage bezbednosti koriscene za represiju nad civilima" i da predsednik SRJ Slobodan Milosevic u potpunosti ostvari obaveze date ruskom predsedniku Borisu Jeljcinu.

U zakljucima zasedanja sefova diplomatija EU, naglasemo je da se “resenje za Kosovo ne moze naci ni kroz odrzavanje postojeceg stanja, niti kroz davanje nezavisnosti, vec u vidu specijalnog statusa, ukljucujuci siroki stepen autonomije unutar SRJ". Evropski ministri su istakli da “primaju k znanju odluke Kontakt grupe od 8. jula da se pregovarackim timovima (beogradskih vlasti i kosovskih Albanaca) preporuce bazni elementi za resavanje pitanja polozaja Kosova". “Savet ministara EU pozdravlja nameru da se to obavi, cemu aktivno doprinosi Evropska unija, sa ciljem da se utvrde elementi za buduci status Kosova koji bi bili prihvatljivi za dve strane". Ministri petnaestorice posebno isticu da “medjunarodno ucesce u tom dijalogu ostaje sustinski sastavni deo pregovora koji bi ulivali poverenje".

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /